A berlini kormány csütörtökön bejelentette, hogy betiltotta a nagy-britanniai központú, Combat 18 nevű "neonáci" csoport németországi ágát, amelyet egy bevándorlóbarát német politikus meggyilkolásával is kapcsolatba hoztak a közelmúltban.
"A jobboldali szélsőségességnek és az antiszemitizmusnak nincs helye a társadalmunkban" – írta egy német belügyi szóvivő a Twitteren.
A rendőrség hat tartományban tartott házkutatást a mozgalom tagjainál. A Combat 18 régóta a hatóságok célkeresztjében van. Jelenleg mindössze kéttucatnyi tagja van, a csoport veszélyességét inkább "szélsőségessége" jelenti.
A Combat 18-at "összefüggésbe hozták" Walter Lübcke, a CDU hesseni politikusának tavaly júniusi meggyilkolásával. A migránsokkal szimpatizáló Lübcke gyilkosa állítólag összeköttetésben állt a csoporttal.
A Combat 18 a Vér és Becsület (Blood and Honour) nevű csoport "katonai szárnya", és 1992-ben született meg Nagy-Britanniában. A nemzetközi hálózat helyi csoportjait Angliától Oroszországig többfelé "összefüggésbe hozták" már gyilkosságokkal és merényletekkel.
(MTI nyomán)