2020. április 1., szerda, Hugó, Agád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:01 Egymás után a vírussal is összefogtak a ballibek: "erre van szükség ahhoz, hogy Orbán rendszere elinduljon a bukás felé"10:37 Kína holdjárója már több mint 424 métert haladt előre a Hold távoli oldalán10:12 Rajzfilmhős lett Puskás Ferencből, íme az első rész09:52 New Yorkban olyan magas a halottak száma, hogy hűtőkamionokban tárolják őket09:48 Újra megnyílt a balassagyarmati határátkelő az ingázók előtt09:37 Türkmenisztánban a torkánál ragadták meg a kérdést: egyszerűen "betiltották" a koronavírust09:17 Egy louisianai szektavezérnek "Isten azt mondta", ne törődjön a járvánnyal09:01 Tizenhárom éves fiú a koronavírus legfiatalabb brit áldozata08:50 Fagyos idővel indult az április Erdélyben08:45 Még a végén a macskák számára is kijárási tilalmat rendelnek el08:31 Mától új menetrend szerint közlekednek a budapesti tömegközlekedés járatai08:04 Trump szerint "nagyon fájdalmas két hét" vár az amerikaiakra07:43 Meghalt négy beteg, 525-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, minden megyében van koronavírusos07:32 Először volt hőhullám az Antarktiszon06:56 Több száz egyeddel ritkítja bölényállományát a Yellowstone Nemzeti Park
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus, Gazdaság :: :: Hozzászólások

JPMorgan: a koronavírus miatt gyorsan összeomlik a kínai gazdaság, de ez áprilisra már el is múlhat

Reklám

Ami olykor a tőzsdéken, vagy a devizapiacokon történik meg, most a világ második legnagyobb gazdaságában zajlik: napok alatt gyakorlatilag összeomlott a gazdaság, a szénfogyasztás és az ipari termelés ugyanis február első felében 40-50%-kal zuhant, mindez pedig a februári globális ipari termelést is annyira megviseli, amire a 2008-2009-es válságot leszámítva fél évszázada nem volt példa – fogalmazza meg várakozásait a JPMorgan péntek délutáni átfogó anyaga. A befektetési bank szakértői bevallják, hogy ezzel együtt is mérsékelten optimisták, ugyanis arra számítanak, hogy amilyen gyorsan jött ez az összeomlás, olyan gyors lesz belőle a kilábalás is. Szerintük márciusra a kínai ipar lényegében helyreáll, és az év hátralévő részében az év eleji összeomlást is ledolgozza majd a gazdaság. A Portfolio cikke.
Mit mutatnak az alternatív adatok?
Mivel a kínai holdújév miatt a január és februári kulcsfontosságú makroadatokra legalább március elejéig várni kell, így a befektetési bank szakértői mikromegközelítéssel igyekeztek képet kapni arról, hogy mekkora is Kínában a gazdasági hanyatlás mértéke. Az alábbi adatokat kapták:
  • A kínai holdújévi (február 3.) ünnep miatti leállást az eredetileg tervezetthez képest egy héttel meghosszabbították a legtöbb gyárban a leállásokat, de anekdotikus tapasztalatok szerint csak lassan tér vissza az élet a gyárakban és a vírus gócpontjának számító Hupejben a legtöbb üzem február 21-ig zárva lesz. Ezt jelzi az alábbi táblázat is, amelyben a főbb autógyárak közléseit szedték össze:
Zoom
  • A kínai szénfogyasztás jelenleg 40%-kal alacsonyabb annál, mint ami a kínai holdújév ezen szakaszában az elmúlt évek átlagából adódik
Zoom
  • A Kínába irányuló teherszállítások (metrikus tonna) volumene 32%-kal zuhant a megelőző évek hasonló időszakának hasonló adataihoz képest
Zoom
Villámösszeomlás zajlik a kínai gazdaságban
A fentiek arra utalnak, hogy gyakorlatilag egy nagyon gyors gazdasági összeomlás zajlik jelenleg a kínai gazdaságban, ami kb. még egy hétig eltarthat, aztán ahogy elkezdenek újra kinyitni és termelni az üzemek (feltéve, ha a vírus terjedése kontroll alatt marad), úgy kezd gyorsan helyreállni az élet. A JPMorgan szakértői legalábbis erre számítanak és ez alapján két forgatókönyvet vázoltak fel:
  • az elsőben egy enyhébb, 40%-os ipari termelési zuhanás következik be február első felében, aztán a hónap második felében gyorsan felpörög minden, és április közepére eléri a trendszerű termelési szintet a gazdaság.
  • a második forgatókönyv kicsit pesszimistább, mert egyrészt 45%-os ipari hanyatlással kalkulál február első felében, aztán pedig azzal, hogy csak lassabban állnak helyre a termelési folyamatok (június vége felé éri el a „trendet”).
Zoom
Drasztikusan rontott előrejelzések
Mindezt ahhoz a hipotetikus pályához képest várják a befektetési bank szakemberei, ami akkor következett volna be, ha nem tör ki a koronavírus járvány, és 6,3% körüli GDP-növekedést produkált volna az idei első negyedévben a kínai gazdaság. Most viszont arról van szó szerintük, hogy az idei első negyedévben mindössze 1%-os lesz a kínai GDP-növekedés (5,3%-pontot rontottak rajta két hét alatt!), hiszen februárban a kínai ipari termelés a két forgatókönyv szerint 15-33%-kal zuhanhat, ami durván lehúzza a gazdaság első negyedévi összteljesítményét.
Aztán márciustól szerintük gyorsan felpörög majd a gazdasági aktivitás a természetes kompenzáció, felpattanás miatt, és hatalmas növekedési számokat várhatunk majd mind Kínában (28-34%-os ipari termelés ugrás Kínában). Mindez szerintük a világban azt okozza, hogy januárban a globális ipari termelés 0,5%-kal esik, majd februárban ennyivel nő. Azt is megjegyzik, hogy a 2008-2009-es pénzügyi válságot leszámítva
legalább fél évszázada nem volt akkora sokk a globális ipari kibocsátásban, mint amit most ez a vírus okoz.
Kína kapcsán tehát arra számít a befektetési bank, hogy a GDP-növekedés évesített negyedéves üteme mindössze 1%-ra lassul, majd a második negyedévben ez 9,3%-ra felugrik, aztán a második félév átlagában már visszatér a „jól megszokott” 6%-os növekedési ütem.
Világszinten pedig arra számítanak, hogy az első negyedévben a GDP-növekedés mindössze 1,3%-os lesz (két hete még 2,6%-ra számítottak, tehát lefelezték a növekedési prognózisukat!), aztán a második negyedévben az ütem gyorsan felugrik 3,5% körülre, majd az év második felében 2,5% körülre lassul. Természetesen a befektetési bank szakemberei több helyen is hangsúlyozzák, mind mindezt a pályát jelentősen átírhatják a vírus terjedésével kapcsolatos fejlemények.
Zoom
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready