Nem sikerült közös nyilatkozatot elfogadni helyi idő szerint szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az északnyugat-szíriai feszültség csökkentéséről. Noha a tanács tagjainak többsége támogatta a fegyveres összetűzések azonnali beszüntetését sürgető dokumentumot, Moszkva ragaszkodott hozzá, hogy Damaszkusz folytathassa a harcot az általa terroristának tartott fegyveres csoportok ellen – derül ki az ülés utáni nyilatkozatokból.
A megnyitó értekezlet utáni zárt ajtók mögötti tárgyalásokkal kapcsolatban Nicolas de Riviere francia nagykövet azt mondta, ő javasolta, hogy a BT adjon ki közös nyilatkozatot a feszültségcsökkentésről, de Oroszország ellenezte azt.
Név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint a javaslat fegyvernyugvásra szólított volna fel Északnyugat-Szíriában, de Moszkva ragaszkodott egy kitételhez, miszerint továbbra is lehetséges a harc a terroristák ellen. Több diplomata szerint az orosz feltételt viszont a BT többsége elfogadhatatlannak tartotta.
Az ülés nyilvános, megnyitó szakaszában több résztvevő, köztük Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja és Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese a harcok elől menekülő civil lakosság katasztrofális helyzetére hívta fel a figyelmet.
Lowcock hangsúlyozta, hogy december 1. óta közel 900 ezren menekültek el a harcok sújtotta településekről, köztük több mint 500 ezer gyermek. Hozzátette, hogy bár az emberek igyekeznek biztonságos helyet keresni, „Idlíb egyetlen pontja sem biztonságos”. Külön felhívta a figyelmet a hidegre, kiemelve, hogy sok gyereknek cipője sincs, a hőmérséklet pedig nem ritkán fagypont alá esik.
A Genfből videón bejelentkező Pedersen arra is felhívta a figyelmet, hogy a harcok sűrűn lakott városokhoz, például a tartomány fővárosához közelítenek.
Christoph Heusgen, Németország ENSZ-nagykövete, valamint Karen Pierce brit nagykövet egyaránt arra szólította fel Oroszországot, hogy hagyjon fel Damaszkusz támogatásával. Pierce hozzátette, hogy a szíriai kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok könyörtelen támadásokat indítanak a térségben a civilek ellen.
Vaszilij Nyebenzja orosz nagykövet visszautasította az állításokat, és leszögezte: Moszkva továbbra is segítséget kíván nyújtani Szíria törvényes kormányának a nemzetközi terrorizmus ellen folytatott harcában.
Heusgen kijelentésére reagálva – aki úgy vélte, hogy az Oroszország, Törökország és Irán által 2017 májusában elindított, a feszültségcsökkentést célzó asztanai folyamat immár nem működik – Nyebenzja leszögezte: a folyamat továbbra is az egyetlen járható út a politikai párbeszéd felé.
(MTI)