2020. május 29., péntek, Magdolna, Léna napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:31 Június közepétől a magyar turistákat is tárt karokkal várja Görögország 16:14 Indul az új, magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása15:45 Toroczkai az elcigányosodás lehetőségéről beszélt a fehérbűnözésben reménykedő Azonnalinak15:26 Greg Christmas rájárhat Gyurcsány butykosára: nácidúlásról delirált ágyba ájulás előtt14:58 Budaházy: Álljon le az ország egy percre Trianon 100. évfordulóján!14:42 Már nem büntetendő a házasságtörés Tajvanon14:18 Fuvarozói szóváltás: mintegy százan lövöldözték egymást Kijev mellett13:52 Két év javítóintézetre ítélték az ennek a reményében késelő Kozák Dorinát13:35 Június 19-től újra lehet focimeccsre menni Lengyelországban13:17 Kiccsaládi romantika nemzetközi prostituálással és hosszabbítókábellel ostorozással - a kiskorúság sem állhat a szerelem csonttörő útjába12:56 Mégis lehet a helyszínen is jegyet venni a fővárosban strandolni vágyóknak12:40 Szovjet emlékművet koszorúztak a bocskorosok Tordán, mert oláhnak hitték12:14 Elítélte a tajvani parlament a tegnap elfogadott, Hongkong autonómiáját tovább nyirbáló kínai nemzetbiztonsági törvényt11:57 Teherán: csak még elszántabbá tesznek minket az iráni tudósokat sújtó szankciók11:20 Parkolj bunkón! (62.)
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Először volt hőhullám az Antarktiszon

Reklám

A kutatók aggodalmunknak adtak hangot amiatt, hogy ez a jelenség hosszú távon károsíthatja az állat- és növényvilágot, az egész ökoszisztémát. A hőhullámot a Kelet-Antarktiszon lévő Casey kutatóállomáson rögzítették a 2019-2020-as nyáron, miközben magas hőmérsékleteket regisztráltak az Antarktiszi-félszigeten is.
Január 23. és 26. között a valaha mért legmagasabb maximum- és minimum-hőmérsékleteket mérték a Casey állomáson, ami hőhullámnak minősül. Hőhullámnak az nevezhető, amikor három egymást követő napon szélsőségesen magasak a maximális és a minimális hőmérsékletek is.
A legalacsonyabb napi hőmérsékletek nulla Celsius-fok fölött, míg a maximum hőmérsékletek 7,5 Celsius-fok fölött voltak.
Január 24-én a Casey kutatóállomás valaha mért legmagasabb hőmérsékletét regisztrálta: 9,2 Celsius-fok volt, amely 6,9 Celsius-fokkal magasabb, mint az állomás átlag maximális hőmérséklete. Az ezt követő reggelen a legmagasabb minimum 2,5 Celsius-fok volt.
Szintén hőmérsékleti rekordok születtek az Antarktiszi-félszigeten lévő bázisokon is februárban, a hónap átlagos napi hőmérsékletei a hosszú távú értékekhez képest 2-2,4 Celsius-fokkal emelkedtek.
A kutatók eredményeikről kedden a Global Change Biology című tudományos folyóiratban számoltak be. A kutatásban részt vettek a Wollongongi, a Tasmaniai Egyetem és az Ausztrál Antarktiszi Divízió tudósai.
"Arra számítunk, hogy a következő években a jelenség számos biológiai hatásáról fogunk beszámolni, amelyek illusztrálják, milyen hatással van a klímaváltozás még a bolygó legtávolabbi régióira is" - közölték a szakemberek.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready