Bezár!
2020. augusztus 10., hétfő, Lőrinc, Csilla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:06 FIFA21: Puskás Öcsi bekerül a legnépszerűbb labdarúgó-videojátékba18:34 Lemond a libanoni kormány18:29 Két osztrák diplomata megfigyelőként jelen volt a fehérorosz elnökválasztáson, de állásfoglalást nem tesznek közzé - akkor jó, hogy ott voltak18:09 Lengyel ügyészségi vizsgálat is indult a buszbaleset ügyében17:48 Petrov Anatolij nevét vette fel a pécsi uszoda17:27 Belorusz elnökválasztás: a 10 százalékos Szvjatlana már a hatalom békés átadásáról tárgyalna 16:54 Kiváló fiaitól veszi el az állampolgárságot a hálátlan Belgium16:33 Már a németországi szocdemek is a jobbszéltől várják a megváltást16:05 Vonat elé hajtott egy autó Szügyben - egy gyereket is kimentettek a járműből 16:01 Az öt pont teljesítéséről írt hosszú levelet Orbán Kövérnek15:21 Kínai vadászgépek kóstolgatták a tajvani légteret az amerikai miniszter látogatása alatt14:58 Puskás-musicalt mutatnak be augusztus 20-án az Erkel Színházban14:32 Mielőtt meghalt, az őrökre támadt egy dühöngő cigány a sátoraljaújhelyi börtönben - így kell mártírt csinálni belőle13:56 Természetesen egy zsidó készíti el a világ legdrágább védőmaszkját 13:19 Országszerte folytatódik a vérszívóirtás
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Kairó üzent Ankarának

Reklám

Kairó arra figyelmeztette szombaton Ankarát, hogy a földközi-tengeri szeizmológiai kutatási területének egy része belenyúlik Egyiptom kizárólagos gazdasági övezetébe (EEZ), és ha Törökország ott folytatna kutatásokat, az felérne az ország szuverenitásának megsértésével és ellene irányuló támadással.
Az egyiptomi külügyminisztérium közleményében nem tér ki részletekre, és csak azt hozza Ankara tudomására, hogy a tervbe vett kutatásokról készült ismeretterjesztő anyag nyolcadik pontjában szerepel az a terület, amely átfedésben van Egyiptom kizárólagos gazdasági övezetével.
A szeizmikus kutatások a gázlelőhelyek feltárása előtti vizsgálatok részét képezik.
A földközi-tengeri gáz- és olajlelőhelyek kiaknázása miatt egyre élesedik a vita a térségbeli országok között. Törökország és Líbia tavaly novemberben tengeri joghatósági megállapodást kötött, amely értelmében közös kutatásokat végezhetnek a tengerfenék alatt található energiahordozók után. Athén sérelmezte, hogy a megállapodás tudomást sem vesz arról, hogy a kijelölt tengeri határon helyezkedik el a Görögországhoz tartozó Kréta. Görögország, Ciprus és Egyiptom is a nemzetközi jogba ütközőnek minősítette a török-líbiai egyezményt, amely új határok meghúzásával tovább bonyolítja a Ciprus környéki olaj- és gázlelőhelyek kiaknázásáról zajló vitát. Az idén júniusban Olaszország és Görögország kötött kizárólagos gazdasági övezetek határát kijelölő megállapodást.
Görögországnak körülbelül hatezer kisebb-nagyobb szigete van a térségben, közülük több mint 200 lakatlan. Ankarának az az álláspontja, hogy energiahordozók felkutatásakor a Görögországhoz tartozó szigeteket nem szabad beleszámítani a térség kizárólagos tengeri gazdasági övezeteibe, Athén szerint viszont ez a javaslat a nemzetközi jogba ütközik.
A minap Emmanuel Macron francia elnök teljes támogatásáról biztosította a vitában Görögországot, és leszögezte, hogy Brüsszelnek határozottan fel kell lépnie a Földközi-tenger keleti térségét érő provokációval szemben.
Egyiptom Törökország térségbeli riválisa, és közeli kapcsolatokat ápol Görögországgal és Ciprussal. Míg például Ankara a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő kormányt támogatja a líbiai polgárháborúban, Egyiptom Oroszországgal és az Egyesült Arab Emírségekkel együtt a tobruki ellenkormány oldalán harcoló, "puccsista" Halífa Haftar tábornok mellett áll ki.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready