2020. szeptember 30., szerda, Honória napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:01 Talán így rájönnek, hogy lépni kell: a kormányt is elérte a Twitter-cenzúra11:41 Beismerte tettét egy japán darabolós sorozatgyilkos11:12 Vádat emeltek egy gödöllői nő ellen, aki hagyta (volna) meghalni csecsemőjét10:43 Így hordják szervezetten a betolakodókat a délvidéki Martonosra10:29 Belgiumban megállapodás született a kormányalakításról10:00 Csak négy évet, és csupán fogházat kapott Molnár Ricsi, de legalább eltiltották a vezetéstől09:55 Nyolcan meghaltak, 894-gyel nőtt a fertőzöttek száma09:34 Folytatódnak az örmény-azeri összecsapások09:04 Hezbollah-válasz Netanjahunak: nagyon jól tudjuk, hova tegyük a rakétáinkat08:54 Csütörtöktől vasárnapig tartják a Tokaji Szüreti Napokat08:10 "Megvédjük az édesanyákat az LMBTQP-szörnyektől!" - Toroczkai tüntetésre hív07:52 Folyamatos civakodásból és egymás sértegetéséből állt az első Trump-Biden vita07:30 Létrákkal érkeztek, és kövekkel dobálták a rendőröket a megszállók - ezúttal sem lőtték halomra őket07:22 Fáj a térded, alig bírsz felállni? Zseniális találmány húzódás, rándulás esetére is (x)06:57 Sósvízű tavak hálózatát fedezték fel a Mars felszíne alatt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Lukasenka: nyugalom, minden ellenőrzés alatt marad - nem tart a "szegény csaj" győzelmétől

Reklám

Kézben fogja tartani a helyzetet - ezt ígérte vasárnap Minszkben Aljakszandr Lukasenka elnök, aki immár hatodik mandátumáért indult a fehéroroszországi elnökválasztáson.
"Senki nem hagyja, hogy elveszítsük az ellenőrzést. Minden ellenőrzés alatt marad, garantálom önöknek (...), ne legyen semmi kétségük" - jelentette ki az elnök újságírók előtt, miután leadta a szavazatát.
Vasárnap délig a közel 7 millió szavazásra jogosult több mint 54 százaléka adta le voksát, így a szavazás érvényes - közölte Lidzija Jarmosina, a központi választási bizottság elnöke. A reggeli adatok szerint a négy napig tartó előzetes szavazás után a részvételi arány 41,7 százalékos volt.
Lukasenka legfőbb riválisának Szvjatlana Cihanouszkaját tartják. A 37 éves angoltanárnő kampányfőnökét a hatóságok szombaton előállították.
Cihanouszkaja, aki pénteken az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva nem titkolta nap mint nap érzett "félelmét", szombaton biztonsági okokból elhagyta a lakását.
Az ellenzék támogatói vasárnap fehér karkötőt viselve szavaztak, elfogadva Cihanouszkaja felkérését, hogy a független szavazatszámlálás érdekében küldjék el a szavazólapjukról készített fotót.
Minszkben megerősített biztonsági intézkedések mellett folyik a szavazás, rendőrségi posztokat állítottak fel és korlátozzák a forgalmat, páncélozott járműveket is felvonultattak a fővárosban.
Az internethez való hozzáférés is korlátozott volt, így nem lehetett használni egyes közösségi médiumokat, üzenetküldő programokat és az ellenzékhez közeli weboldalakat, sőt a központi választási bizottságét sem.
A választás eredményét várhatóan az éjszaka folyamán vagy hétfőn jelentik be. Tüntetések sem zárhatók ki, ha az ellenzék megítélése szerint csalnak a választáson. Lukasenka világosan értésre adta, hogy fel fogja ezeket oszlatni.
A volt szovjet köztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenka legnagyobb kihívója Szjarhej Cihanouszki bebörtönzött vlogger felesége, Cihanouszkaja, akit az elnök csak "szegény csajként" említett. Meglepetésszerű megjelenése előtt Lukasenka három ellenlábasát távolította el: ketten közülük börtönben ülnek, a harmadik Moszkvába menekült.
A politikusi tapasztalattal nem rendelkező Cihanouszkaja elemzők szerint a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelését és a szovjet típusú gazdaság stagnálását használta ki. A 9,5 millió lakosú Fehéroroszországban több mint 68 ezer koronavírus-fertőzöttet és 580 halálesetet jelentettek. Bírálói azzal is megvádolták a kormányt, hogy manipulált az adatokkal a halálesetek számának csökkentése érdekében.
Fehéroroszországban 1995 óta nem tartottak szabadnak minősített választásokat. A tüntetőket több alkalommal is erővel és súlyos börtönbüntetéssel nyomták el. 2001 óta most először Minszk nem hívta meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit.
Korábban írtuk: Megnyíltak a szavazóhelyiségek Fehéroroszországban
Megnyíltak a szavazóhelyiségek a vasárnapi elnökválasztáson Fehéroroszországban, a választás fő esélyese a mandátumért hatodszor induló hivatalban lévő elnök, Aljakszandr Lukasenka. Nem hivatalos közvélemény-kutatások szerint mindazonáltal megszorongathatja őt egy politikusi tapasztalat nélküli ellenzéki női jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja.
A vasárnapi szavazás helyi idő szerint reggel nyolckor (közép-európai idő szerint 7 óra) kezdődött, a szavazóhelyiségek este nyolc óráig tartanak nyitva, ezután teszik közzé az exit poll eredményeket.
Az elnökválasztás előtt keddtől négy napig előzetes választást is tartottak, amelyen a központi választási bizottság vasárnap reggeli közlése szerint a választásra jogosultak 41,7 százaléka adta le voksát. Összesen 6,8 millió választópolgár regisztrált az elnökválasztásra a 9 és fél milliós országban.
A választáson öt jelölt indul, de némi esélye Lukasenkával szemben csak Szvjatlana Cihanouszkajának, a fogva tartott ellenzéki Szjarhej Cihanouszki vlogger feleségének van. Félhivatalos kutatások szerint Lukasenka népszerűsége 25-35 százalék között mozog, míg Cihanouszkaja népszerűsége a biztos választók körében valamivel több mint 35 százalékos. Elemzők szerint a koronavírus-járvány elhibázott kezelése ingatta meg Lukasenka hagyományos szavazóbázisát.
Az elnökválasztás akkor érvényes, ha a regisztrált választók több mint 50 százaléka részt vesz rajta, és az a jelölt lesz a nyertes, aki a résztvevők több mint felének szavazatát megszerzi.
Az előző, 2015-ös elnökválasztás előzetes szavazásán a választók 36,05 százaléka szavazott, a teljes választási részvétel 87,22 százalék volt. Lukasenkára a résztvevők 83,5 százaléka voksolt.
A választásokon megfigyelőként az EBESZ nem vész részt, jelen lesznek viszont a szovjet utódállamok nagyobb részét tömörítő Független Államok Közössége parlamenti közgyűlésének megfigyelői.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready