Bezár!
2021. január 25., hétfő, Pál napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:07 Meghalt 56 beteg, 844-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon - az aktív fertőzöttek száma 105 302-re csökkent08:53 Újabb észak-koreai diplomatának lett elege a sztálinista jólétből08:24 Tízszeresére növekedett a Magyarországra érkező kínaiszemét-szállító vonatok száma08:01 Jelzésértékű, hogy a franciaországi Rothschild-fiúval tárgyalt először Biden07:46 100 millió közelében a kínai vírus fertőzöttjeinek száma07:25 Elárverezték a Knight Rider K.I.T.T.-jét - a vacsora David Hasselhoff-fal már kevésbé volt kelendő06:56 Rekordszámú műholdat vitt magával a világűrbe egy SpaceX-rakéta22:52 Női vízilabda olimpiai selejtező: magyar siker a fináléban22:33 Trump brazil cioncimbijének is a fejét követelik22:16 A demokrácia csodája: továbbra is "jobboldali-szociáldemokrata" elnöke lehet Portugáliának22:09 Kapitulált a francia kártya - Heti progresszió (LXIV. rész)21:30 Ságvári és a "történelmi példaképek" - Viszontválasz Schiffer Andrásnak20:57 Szicíliában köthet ki Afrika egyik szemétszállító hajója20:33 Karanténba vonult az Airbus mintegy ötszáz dolgozója Hamburgban20:03 Hollandiai fiatalok egy tesztközpont felgyújtásával tiltakoztak a kijárási tilalom ellen
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Már a kormányülés napirendjéről sem tudott megállapodni Bibi és Beni

Reklám

Elmaradt az izraeli kormány szokásos vasárnapi ülése a koalíciót alkotó jobboldali Likud és a centrista Kék-Fehér párt növekvő ellentéte miatt - jelentette a helyi média vasárnap.
A felek már a kormányülés napirendjéről sem tudtak megállapodni: a Likud éjjeli bejelentésük szerint egy gazdasági segélyprogramról akart tárgyalni, a Kék-Fehér közleménye szerint viszont ez a segélyprogram még elő sincs készítve, és valójában azért nem ültek össze, mert a Likud nem hajlandó tárgyalni a koalíciós egyezményben rögzített, a kormány munkájának stabilitását garantáló szabályzatról. Ebben, a koalíciós egyeztetéseken elfogadott és a Likud által aláírt, de mindeddig meg nem szavazott szabályzatban egyebek közt rendeznék a kormány napirendjére kerülő kérdések ügyét, hogy minek alapján és hogyan döntenek erről, és rendeznék az egyenlőség elvét is. A Kék-Fehér bejelentette, hogy mindennek ellenére készek telefonon szavazni bármely, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos ügyben.
Az egységkormány felállításakor abban állapodott meg Benjámin Netanjahu, a Likud párt elnöke és Beni Ganz, a Kék-Fehér elnöke, hogy egyenlő számú minisztert delegálhatnak a kormányba. Netanjahu azonban több minisztert nevezett ki, és ezért bármilyen döntést megszavaztathat a kormányban, és ha kiírnák az új választásokat, akkor az átmeneti kormányban is - emlékeztetett vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Ezt a kérdést is elrendezné a Ganz követelte szabályzat.
A Ganz vezette Kék-Fehér párt ragaszkodik a koalíciós egyezménybe a Likud akkori kérésére bevett kétéves költségvetéshez is, amely szerintük - valamint a pénzügyminisztérium szakemberei szerint - stabilitást ígérve szabályozná a kormányzat pénzügyeit 2020-ra és 2021-re. A Netanjahu vezette Likud viszont mégis külön, egyéves költségvetést követel 2020 hátralévő hónapjaira.
Ha nem sikerül egyezségre jutniuk, és augusztus 25-ig nem születik meg a büdzsé, akkor automatikusan új választásokat írnak ki Izraelben már november közepére, mert a helyi törvények szerint az új kormány felállása után száz napon belül dönteni kell a költségvetésről.
A 12-es televízió politikai szakértői szerint Netanjahu valójában ismét választásokat szeretne, mert abban bízik, hogy ezúttal jobboldali-vallásos tömbje képes lesz megszerezni a százhúsz tagú kneszet mandátumainak több mint felét, és új kormányt tud alakítani a jogi ügyekben kezét többször megkötő centrista Kék-Fehér nélkül, akik megszerezték az igazságügyi minisztériumot a koalíciós egyezkedésben. A kormányfő a jogi ügyek felügyeletét kulcsfontosságúnak tekinti korrupciós perének számára kedvező kimenetele érdekében.
A Likud tisztviselői a ynet szerint úgy vélik, hogy Netanjahu a következő napokban megvizsgálja, hogy tud-e egy szűk többséggel, 61 képviselő által támogatott kormányt megalakítani a kneszet feloszlatása nélkül.
Ehhez legalább két politikust kell átcsábítania a vallásos-jobboldali tömbön kívülről, és a 13-as televízió beszámolója szerint Netanjahu már tárgyalt két, a Kék-Fehérhez tartozó miniszterrel.
Eközben a kneszet automatikus feloszlatásáig megmaradt bő két hétben jelentős nyomás nehezedik a Kék-Fehérre az ellenzék padsoraiból. A korrupciós törvények elfogadásához szeretnék megszerezni támogatásukat, amelyek megakadályoznák, hogy kormányt alakíthasson büntetőügyben vádlottá vált politikus.
Ezzel a lépéssel megakadályozhatnák, hogy Netanjahu részt vegyen a következő választásokon, és ezzel okafogyottá tennék az új választásokat is. A Kék-Fehér nem nyilvánított véleményt egyelőre erről a jogszabályról, noha az indítványnak többsége lehet a kneszetben, ha csatlakoznak az ellenzékhez. A Likud és a Kék-Fehér a helyi médiában az utóbbi napokban elkezdte egymást vádolni az egyre valószínűbbé váló új választások miatt. A Likud politikusai a közvélemény-kutatások tanúsága szerint rendkívül nehéz helyzetbe került, a parlamenti kiesés rémével is szembenéző Kék-Fehér pártot azzal vádolják, hogy választásokat akar, a Kék-Fehér viszont Benjámin Netanjahut okolja ugyanezért.
Eközben szombaton ismét Netanjahu- és kormányellenes tömegtüntetések voltak. Országszerte közel 300 útkereszteződésnél és autópálya fölötti hídon követelték néhány tucattól több százig terjedő csoportokban az izraeliek a kormányfő távozását, készáriai házánál több százan, jeruzsálemi rezidenciájánál pedig a közszolgálati tv híradása szerint mintegy 15 ezren követelték lemondását.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready