2020. szeptember 18., péntek, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:45 Több mint kétszáz ágy érkezett a pécsi egyetemi klinikára08:29 Biden megvédi az északír békét a Brexittől08:16 Hogyan élezd meg késeid másodpercek alatt? Káprázatos újdonság otthonra, cégeknek, konyháknak (x)08:04 Mától szigorúbbak a maszkviselési szabályok Budapesten07:47 30 millió fölött a koronavírus-fertőzöttek száma07:31 Karbantartás miatt nem járnak a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton hétvégén06:54 Mexikó nem kívánja kommentálni Trump kábítószerügyi bírálatát22:35 Minneapolis: az idióta képviselők megszavazták a rendőrség feloszlatását, most pedig hisztiznek, hogy nagy a bűnözés22:11 Lavrov: Moszkva és Peking nem fog a nyugati szabályok szerint játszani21:41 A mi világunk - a ti világotok21:31 Ukrajnában hadgyakorlatozgatnak a jenkik21:02 Sajátos nevelési igényű gyerekeket kínoztak és csicskáztattak a "nevelőszülők" Mohácson20:47 Európai Parlament: Törökország azonnal állítsa le illegális fúrásait a Földközi-tenger keleti részén!20:20 Fehéroroszország lezárja Litvániával, Lengyelországgal és Ukrajnával közös határát20:05 Trianon-tárlat nyílt a Pesti Vigadóban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Putyin bejelentette az első orosz oltóanyag bejegyzését

Reklám

Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a Covid-19 elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését. /Bővített hír./
Zoom
Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírusos fertőzés ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben "és minden szükséges ellenőrzésen átment". Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.
"Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát" - mondta, hozzátéve, hogy az oltást önkéntes alapon fogják elvégezni Oroszországban.
Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyag, amelyet a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztett ki, magas antitest titert alakított ki az önkéntesekben, akik közül senkinél sem alakult ki "súlyos immunizálási komplikáció". Az orosz szaktárca szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat. Elsőként az egészégügyi dolgozókat és a tanárokat fogják beoltani. Forgalomba a készítmény 2021. január 1-től kerül.
Alekszandr Gincburg akadémikus, a Gamelaja Intézet vezetője korábban elmondta, hogy az első orosz oltóanyag egy vektorvakcina, amely egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét. Az adenovírust (közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírust) az eljárás során olyan "tartályként" használják fel, amely a koronavírus-gént a sejthez szállítja, ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon "megismerteti" az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Az ilyen típusú készítményeket nevezik vektorvakcinának.
A kedden közölt hivatalos adatok szerint Oroszországban április 23. óta először csökkent 5 ezer alá, 4945-re a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. A fertőzések száma ezzel 897 599-re emelkedett, ami 0,6 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 28,4 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 094 565), Brazília (3 057 470) és India (2 268 675) után. Az aktív esetek száma 1679-cel 179 293-ra csökkent. A halálozások száma 130-cel 15 131-re, a gyógyultaké pedig 6494-gyel 703 175-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 31 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 177 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 239 495 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
Frissítés: a WHO egyeztet Oroszországgal a vakcina elfogadásának lehetőségéről
Egyeztet az Egészségügyi Világszervezet az orosz hatóságokkal arról, hogyan tudná a szervezet is elfogadni az Oroszországban már bejegyzett, az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz vakcinát - közölte kedden a WHO szóvivője.
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden jelentette be, hogy Oroszország a világon elsőként bejegyzett egy oltóanyagot a világjárványt okozó koronavírus ellen. Az embereken végzett klinikai tesztek kevesebb mint két hónapig tartottak. A vakcinát fejlesztő orosz intézet mindazonáltal eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem mértékadó tudományos folyóiratokban.
"Szoros kapcsolatban vagyunk az orosz egészségügyi hatóságokkal, és vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a WHO hogyan fogadhatná el minősített vakcinaként az orosz fejlesztést" - emelte ki Tarik Jasarevic WHO-szóvivő genfi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: bármilyen oltóanyag elfogadásának feltétele, hogy a legszigorúbban áttekintsék és megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát.
2. frissítés: "a vakcina lehetséges mellékhatásait talán még nem lehetett észrevenni"
Az új koronavírus okozta Covid-19 elleni orosz vakcina bejegyzésének keddi bejelentésére a világ vezető egészségügyi szakértői kétségeiket fejezték ki.
A vakcinafejlesztésben folyó globális verseny első helyéért Oroszországnak még nagy létszámú, emberekkel végzett klinikai teszteket kell lefolytatnia, amelyek eredményei megmutathatnák, hogy működik-e az oltóanyag.
"Lényegében nagyszabású, lakossági szintű tesztet folytatnak" - jelentette ki Ayfer Ali, a brit Warwicki Egyetem gyógyszerkutatója, aki szerint a szupergyors bejegyzés azt jelentheti, hogy a vakcina lehetséges mellékhatásait talán még nem lehetett észrevenni. Noha valószínűleg ritkák, ezek komolyak is lehetnek - figyelmeztetett.
Francois Balloux, a University College London Genetikai Intézetének tudósa a döntést "meggondolatlannak és ostobának" nevezte. "Egy nem megfelelően tesztelt vakcinával végzett tömeges oltás etikátlan. Az orosz oltási kampányban jelentkező bármilyen probléma katasztrofális lenne mind az egészségre káros hatásai, mind a védőoltások lakossági elfogadásának és hitelének további rontása miatt" - fejtette ki.
A keddi orosz bejelentés idején a világ több mint féltucat gyógyszerfejlesztő cége végez nagy létszámú teszteket emberi részvétellel Covid-19 elleni vakcinajelöltjükkel, mindannyian önkéntes résztvevők tízezreinek bevonásával. Az élvonalbeli gyógyszerfejlesztők - köztük a Moderna, a Pfizer és az AstraZeneca - azt remélik, év végéig megbizonyosodnak, hogy vakcinájuk működik és biztonságos. Mindegyiküktől elvárják, hogy tesztjeik eredményeit és az oltóanyag biztonságosságáról szóló adatokat nyilvánosságra hozzák és átadják ellenőrzésre az amerikai, európai és más hatóságoknak, mielőtt jóváhagynák a vakcinákat.
Az orosz oltóanyagot az ország egészségügyi minisztériuma azelőtt jegyezte be, hogy a tesztek úgynevezett harmadik fázisát, vagyis a többezres létszámmal végzett próbákat elvégezték volna. Szakértők szerint az orosz vakcina - az előállítás módjáról és a biztonságosságról, az immunválaszról és a Covid-19 hatékony megelőzéséről - publikált adatainak hiánya miatt a tudósok és az egészségügyi hatóságok a sötétben tapogatóznak.
"Anélkül, hogy a tudományos munkákat elemzésnek vetették volna alá, nem lehet tudni, hogy az orosz vakcina hatékonynak bizonyult-e" - mondta Keith Neal, a brit Nottinghami Egyetem járványtani és fertőzőbetegség-kutatója.
3. frissítés: Berlin kételkedik az orosz védőoltásban
Kételyeit fejezte ki a koronavírus elleni új orosz védőoltás minősége, hatékonysága és biztonságossága iránt a német egészségügyi minisztérium kedden.
"Nincsenek ismert adatok az orosz vakcina minőségével, hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban" - jelentette ki az RND német sajtókonzorcium munkatársainak a tárca szóvivője. Hangsúlyozta, hogy "az Európai Unióban a betegek biztonsága a legfontosabb prioritás".
"Előbb ki kell mutatni, hogy a használat és a kockázat közötti összefüggés kedvező, mielőtt széles körben gyártani kezdik a szert" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy Berlin még nem tárgyalt a kérdésről Oroszországgal.
"A gyógyszerészeti minőségen túl a vakcina európai engedélyezésének feltétele a gyógyszer hatékonyságáról és biztonságáról a klinikai vizsgálatok során gyűjtött elegendő ismeretanyag is" - hangsúlyozta a szóvivő.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready