Litvánia lehetővé teszi a belépést az országba azon fehérorosz állampolgárok számára, akik humanitárius okokból szeretnének a balti államba jutni - jelentette be Saulius Skvernelis litván miniszterelnök.
Skvernelis szerda esti nyilatkozatában kiemelte a szolidaritás fontosságát, és kiábrándítónak nevezte az európai fővárosok első reakcióját a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult helyzetre.
"Mi, (Fehéroroszország) legközelebbi szomszédai, mindig elsőként reagáltunk" - szögezte le a miniszterelnök, aki egyúttal felszólította az Európai Uniót, hozzon szankciókat a minszki vezetés ellen.
Rita Tamasuniene litván belügyminiszter egy kabinetülésen már korábban azt javasolta, Fehéroroszországot vegyék fel azon országok listájára, amelyek mentességet élveznek a koronavírus-járvány miatt elrendelt beutazási korlátozások alól.
Litvánia, Lettország és Lengyelország mellett a héten már felajánlotta, kész közvetíteni a fehérorosz kormány és az ellenzék között. Gitanas Nauseda litván elnök szerdán nem zárta ki az összeurópai vagy országos szintű szankciókat sem abban az esetben, ha a kezdeményezést a fehérorosz vezetés elutasítja.
Az elnök egyúttal felszólította a fehérorosz hatóságokat, tegyenek meg mindent a feszültség csökkentéséért, és hagyjanak fel az aránytalan erő alkalmazásával, valamint sürgette a tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését.
Fehéroroszországban szerda éjjel már negyedszerre vonultak utcára az emberek a választás óta, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte eddig mintegy 6 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Kedd éjszaka összecsapások törtek ki a lengyel határhoz közeli Bresztben is, ahol a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre.
A rendőri erőszak ellen egyebek közt felszólalt Darja Domracseva négyszeres olimpiai bajnok fehérorosz sílövő is.
Steffen Seibert német kormányszóvivő - aki korábban szavahihetőnek nevezte a választási szabályok szisztematikus megsértéséről szóló jelentéseket - az őrizetbe vett emberek azonnali szabadon bocsátására szólított fel.
(MTI)