Több embert megkéseltek vasárnap a közép-angliai Birmingham belvárosában.
A helyi rendőrség reggeli beszámolója egyelőre nem tért ki a sérültek számára és állapotára.
Zoom
Fotó: Reuters
A rendőrségi közlemény szerint a vizsgálat jelenlegi szakaszában "nem lenne helyénvaló találgatásokba bocsátkozni" a késelés indítékairól.
Az incidens helyszínét, ahol sok népszerű éjszakai szórakozóhely van, a hatóságok lezárták.
Frissítés: Egy halott, hét sérült
Egy ember meghalt, heten megsérültek a közép-angliai Birmingham belvárosában vasárnap történt késeléses incidensben.
Steve Graham, a birminghami rendőrség főfelügyelője kora délutáni sajtótájékoztatóján közölte: a nyomozók egy gyanúsítottat keresnek, őrizetbe vétel az üggyel kapcsolatban eddig nem történt. A hét sérült közül kettőnek válságos az állapota, öt ember könnyebb sérülést szenvedett - tette hozzá.
Graham hangsúlyozta: semmiféle jel nem utal arra, hogy az incidensnek bármiféle köze lenne a terrorizmushoz, a rendőrség emberölési ügyként kezeli a történteket. Ugyanígy nyilatkozott nem sokkal korábban Dominic Raab brit külügyminiszter.
Ilyen verekedést még nem láttak
A BBC a honlapján azt írta, hogy a rendőrség beszámolója szerint hajnali fél egykor kapták a riasztást. A hatóságok közösen dolgoznak a helyszínen, hogy minden sérültet ellássanak. A rendőrség nagy incidensnek minősítette az esetet.
A BBC-nek sikerült megszólaltatni egy szemtanút, aki az egyik klubban dolgozott. Elmondta, hogy a lezárások óta ez volt a legforgalmasabb este. Már a kollégáival iszogatott, amikor durranást és kaotikus zajt hallottak, kiszaladtak, és azt látta, hogy több ember ököllel üti egymást. Voltak köztük nők, fiatal és idős férfiak. Hozzátette: több mint két éve dolgozik itt, sok verekedést látott, de ilyet még nem. Még mindig sokkban van – mondta.
A rendőrség délelőtt azt is közölte, hogy bár érkeztek olyan kommentek, hogy lövések is dörrentek, erről nem érkezett jelentés.
Andy Street polgármester azt mondta, hogy rendőrségi sajtótájékoztató várható vasárnap délelőtt. A rendőrkapitány arról tájékoztatta, hogy incidenssorozat történt a Hurst Steet területén. „A történtek motivációja még nem érthető. A környék nyugodt, és a lakosságnak azt mondták, hogy folytassa a szokásos tevékenységét, de továbbra is maradjon éber” – mondta.
A helyszín a Gay Village (azaz Buzifalva, egy magára valamit is adó multikulti város nem lehet meg nélküle) és a kínai negyed (ennek léte már csak természetes...) határán található.
2. frissítés: Rendőrség: semmi jel nem utal terrorizmusra
Steve Graham a már röviden említett sajtótájékoztatón hangsúlyozta: semmilyen jel nem utal arra, hogy az incidensnek bármiféle köze lenne a terrorizmushoz, a rendőrség emberölési ügyként kezeli a történteket.
A rendőrtiszt "vaktában elkövetett" bűncselekménynek minősítette a késeléseket. Hozzátette: több helyszínen elkövetett, egymással összefüggő késeléses támadásokról van szó, de az eddigi vizsgálat alapján a sérültek között nem volt semmilyen kapcsolat.
Dominic Raab brit külügyminiszter nem sokkal korábban, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában szintén azt mondta: a kormánynak nincs olyan információja, hogy terrorcselekmény történt volna.
Graham főfelügyelő tájékoztatása szerint a késelések közvetlen helyszíneit a rendőrség lezárta, de a kordonokon kívüli belvárosi területeken nincsenek korlátozások.
Nyitva van Birmingham legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontja, a Bullring Plaza is.
A rendőrségi vezető kijelentette: nyitva maradnak a belvárosi éttermek, pubok, szórakozóhelyek is.
Nagy-Britanniában legutóbb június 26-án volt késeléses támadás. A skóciai Glasgow-ban történt bűncselekményben hatan megsérültek, köztük egy rendőr.
Az elkövetőt a rendőrség agyonlőtte, a hatóságok azonban később erről az incidensről is megállapították, hogy nem volt köze a terrorizmushoz.
Néhány nappal korábban a dél-angliai Reading városának egyik parkjában is késeléses támadás történt, amelyben hárman meghaltak, hárman megsérültek.
Azt az incidenst a rendőrség terrorcselekménynek minősítette. A 25 éves gyanúsítottat a helyszínen elfogták, pere november végén kezdődik a londoni központi büntetőbíróságon.
(Kuruc.info - MTI - BBC - Magyar Hang nyomán)