A fehérorosz rendőrség 774 kormányellenes tüntetőt vett őrizetbe vasárnap az országban tartott tüntetéseken - közölte hétfőn a minszki belügyminisztérium.
A fővárosban mintegy százezer ember vonult vasárnap az utcákra tiltakozásul Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök újraválasztása ellen. A tüntetők felvonulásukat a "Hősök menetének" nevezték, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt.
A hatóságok nagy erőket mozgósítottak a tiltakozók ellen. A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. A város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakulatok vonultak fel, ahol ugyancsak akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoztak.
Lukasenka hétfőn az oroszországi Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Repülőgépe már meg is érkezett a déloroszországi városba - derült ki egy, a gépek azonosítójelét nyomon követő oldalról, amelynek adatát a Reuters hírügynökség közölte. A fehérorosz vezető a nap folyamán találkozik Putyinnal, akitől segítséget remél az országban már öt hete tartó, lemondását követelő megmozdulások miatt.
A Reuters anyagában azt írta, Putyin kezében van Lukasenka sorsa, aki 26 éve tartó uralmának legnagyobb válságát éli át. Gazdasági és katonai támogatást remél, hogy a helyzetet a maga javára fordítsa, miközben biztonsági emberei keményen szembeszállnak a tiltakozókkal.
(MTI)