2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:51 A kirúgott takarító szerint a nagyszájú visszaeső csibész kétszer is megütötte, mielőtt helyretette22:52 1000 év - Trónus-videóösszeállítás hazánkról nyugati fehér nacionalisták számára22:20 Amikor felszínre kerül a hányadék22:04 Macron nem sok jóra számíthat a vasárnapi részleges szenátusi választáson21:37 Boris Johnson összefogást hirdetett a közös ellenség ellen21:12 Versenyképes erdőgazdálkodást szeretne az agrárminisztérium20:56 Motorossal karambolozott egy autós Csengelénél, de gyalog oldott kereket, hátrahagyva a halottat20:39 Őrizetbe vételekkel kezdődött a Lukasenka-ellenes tüntetés Minszkben20:25 Orbán: "fukarsági" kérdés a jogállamiságról folyó vita20:08 Tapasztalt kollégával állítanak párba minden a Szent László Kórházba átcsoportosított szakembert19:46 A kormány kiáll Grúzia területi integritása mellett, és támogatja az euroatlanti integrációját19:27 Csaknem 30 ezer önkéntes tűzoltó segíti a hivatásosak munkáját19:09 Bajorországban betiltották a német császárság hadilobogóját, mert az is túl náci18:50 Újra beázott a Szent János kórház szülészete a hanyag kivitelező miatt18:36 Kísérő nélküli kiskorúként menekült Franciaországba a hentesbárddal hadakozó pakisztáni fiúcska
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Lukasenka szabadulna a zsidóktól, Zelenszkij nem kér a testvéreiből

Reklám

Volodimir Zelenszkij ukrajnai zsidó elnök hivatala szerdán nyomatékosan arra kérte a fehérorosz vezetést, hagyjon fel a feszültségkeltéssel az államhatáron, és ne terjesszen olyan álhíreket a haszid zsidók körében, hogy beutazhatnak Ukrajnába, hiszen a határt a koronavírus-járvány miatt zárva tartják.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint szerdára a fehérorosz és az ukrán határ között már csaknem kétezer haszid zsidó rekedt, akik úgy értesültek, hogy az ukrán hatóságok beengedik majd őket az országba, ahol a közép-ukrajnai Uman városában készülnek megünnepelni a zsidó újévet, a rós hásánát. Zömük Izraelből érkezett, és hallomásból úgy értesültek, hogy a fehérorosz-ukrán határ nyitva van.
Az ukrán elnöki hivatal közlése szerint a fehérorosz vezetés néhány meggondolatlan kijelentésével szándékosan vagy akaratlanul, de táplálta ezeket a híreszteléseket.
Az ukrán kormány augusztus 27-én hozott rendeletében augusztus 28-tól szeptember 28-ig átmenetileg újra lezárta Ukrajna határait a külföldiek előtt a koronavírus-járvány terjedése miatt. A haszid zsidók viszont hagyományosan minden évben a Cserkaszi megyében lévő Uman városban ekkortájt ünneplik meg a zsidó újévet, elzarándokolnak a város temetőjében nyugvó Nachman rabbinak, a breszlávi haszidizmus alapítójának a sírjához. Az ünnep idén szeptember 18-20-ra esik. A háromnapos umani zarándoklatot a hívők vidám táncos ünnepléssel töltik. A résztvevők száma a korábbi években a 40-50 ezret is elérte.
Az ukrán elnöki hivatalban közölték, hogy Ukrajna a járványhelyzet romlása miatt hozta meg a döntést a határ újbóli lezárásáról a külföldiek előtt.
"Szigorú karanténkorlátozások vannak érvényben államunk területén, ami lehetetlenné teszi a tömeges rendezvények megtartását, beleértve a vallási jellegűeket is" - idézte a hírportál az elnöki hivatal közleményét. Helyi híradások alapján azonban Umanba már korábban ékeztek haszidok néhány ezren, azaz minden bizonnyal a szokottnál jóval kevesebb résztvevővel, de megtartják idén is az ünnepséget.
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden utasította kormányát, lépjenek kapcsolatba Kijevvel, érjék el, hogy a haszid zsidók számára Ukrajna nyisson "zöld folyosót", azaz engedje be őket a területére - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.
Frissítés: tényleg nagyon szeretnék már a határ túloldalán látni a metélteket
Fehéroroszország felszólítja Ukrajnát, hogy tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat, a vallásos hívők jogait és az általánosan elfogadott demokratikus normákat a fehérorosz-ukrán határon rekedt haszid zsidó zarándokok ügyében - áll a fehérorosz külügyminisztérium közleményében, amelyet szerdán tettek közzé a tárca honlapján.
"Határozottan felszólítjuk az ukrán hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben az alapvető emberi jogokat, a vallásos hívők jogait, az általánosan elfogadott demokratikus normákat és a humanista alapelveket" - áll a tárca közleményében. "Elengedhetetlen, hogy (az ukrán hatóságok) kezdjenek párbeszédet ezekkel az emberekkel, akik semmi különöset nem akarnak, csak azt, hogy tartsák tiszteletben alapvető jogaikat. Ezt a kérdést mi napirenden fogjuk tartani" - teszik hozzá.
A fehérorosz külügyminisztérium szerint a fehérorosz-ukrán határnál emberek ezrei kénytelenek az éjszakát a szabad ég alatt tölteni, ami - a tárca szerint - "teljességgel embertelen". "És most ez a fontos, nem pedig az ukrán hatóságok demagógiája és kísérletei, hogy másra hárítsák a felelősséget azért, mert egyáltalán nem akarják megoldani a helyzetet" - fogalmazott a minisztérium.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready