Az izraeli politika irányítói megkezdték a két perzsa-öbölbeli arab országgal létrejött békeegyezmény részleteinek gyakorlati megvalósítását. Néhány órával ezelőtt Izraelből népes biztonsági, kereskedelmi és politikai küldöttség landolt Mánámában, Báhrájn fővárosában – írja a Jiszráél Há-Jom című hírportál. A világ túlzottan zsidóbarát politikusai az Izrael, illetve Báhrájn és az Egyesült Arab Emírségek között nemrégiben aláírt békeegyezményt üdvözölve azt állították, hogy ezek az egyezmények elősegítik a Közel-Kelet békéjét. Ez persze hazugság, mert Izrael és az arab világ jó részének ellentétét a zsidó állam megszálló, bekebelező, népirtó politikája, azaz a palesztin tragédia idézte elő. A részben elűzött, illetve a szülőföldjén megszállt palesztin nép válsága ezekkel az egyezményekkel nem oldódik meg.
Zoom
Dávid-csillagos zászló, illetve az Egyiptom, Jordánia, az Emírségek, Szaúd-Arábia és Báhrájn nemzetiszíneit magában foglaló kokárda a Vörös-tenger és a Perzsa-öböl közötti térség térképe felett (fotó: jcpa.org.il)
Mánámában, a perzsa-öbölbeli Báhrájn fővárosában landolt néhány órával ezelőtt a Jisrair Izraeli Légiforgalmi Társaság repülőgépe, fedélzetén népes izraeli küldöttséggel. Az izraeli küldöttség vezetője Ronén Perec, az Izraeli Miniszterelnöki Hivatal főigazgató-helyettese és Álon Uspiz, az Izraeli Külügyminisztérium főigazgatója. Az üzletembereken kívül a küldöttségben a „Má’oz”, a Moszád nevű izraeli titkosszolgálat arab országokkal foglalkozó osztályának képviselője is helyet foglal.
Az izraeli repülőgép Szaúd-Arábia területe fölött átrepülve érkezett Báhrájn fővárosába. A zsidó küldöttséget a perzsa-öbölbeli országba szállító Israir Légitársaság a közeljövőben állandó járatot kíván indítani Tel-Aviv (Lod) és Mánámá között. A zsidók viszont csak abban az esetben hajlandók megindítani a rendszeres légi járatot, ha az arab ország beleegyezik az izraeli biztonsági emberek jelenlétébe Mánámá repülőterén. (Semmi gond, mert bele fog egyezni – H. J.) A fentebb hivatkozott Jiszráél Há-Jom hírportál ezzel kapcsolatban megjegyzi: Törökország és Jordánia nem engedélyezi izraeli biztonságiak működését azokon a repülőtereken, amelyek izraeli repülőgépeket fogadnak és indítanak.
Zoom
Muhámmád Bin Zájed en-Nahján sejk és Mike Pompeo (fotó: Reuters)
Mindenesetre a mánámái repülőtéren uralkodó biztonsági körülményeket tanulmányozó izraeli biztonsági emberek is a küldöttséggel utaztak.
Ha ránézünk a Perzsa-öböl térségének térképére, látjuk, hogy legutóbb Izraellel békeegyezményt aláírt két állam, a szunnita arab Egyesült Arab Emírségek és Báhrájn szomszédja nem más, mint a rettegett közös ellenség, a sí’ita perzsa Irán. A képet csak árnyalja, hogy a manapság közel 1 millió 700 ezer lakosú Báhrájn lakosságának többsége, akárcsak Irán, a sí’ita muszlim vallás követője, s ezen kívül nagyszámú sí’ita muszlim perzsa is él ebben a szigetországban. Magyarán, Báhrájn lakosságának többsége nem szunnita, hanem sí’ita muszlim. Más szóval, a szunnita arab El-Hálifá uralkodó család tagjai ülnek a többségi sí’iták nyakán. De mondhatnánk úgy is, hogy Báhrájnon (mert szigetországról van szó – H. J.) a szunnita arab El-Hálifá dinasztia tagjai a zsidók…
A Perzsa-öböl térségében elterülő szunnita arab országok (mint például Kuvait, az Emírségek, Katar és ’Omán) uralkodóházainak biztonságát eddig az Amerikai Egyesült Államok és részben Szaúd-Arábia szavatolta, pontosabban védte meg őket Irántól, a térség nagyhatalmától. Mostantól azonban ezek az országok a közel-keleti térség másik katonai nagyhatalma, Izrael katonai védelmére is számíthatnak. Már csak azért is számíthatnak a korábban csak „cionista ellenségnek” (el-udv esz-száhjúni - العدو الصهيوني) tartott zsidókra, mert Irán a palesztinai arab nép érdekeinek védelmezőjeként Izraelt potenciális ellenségének tartja.
Zoom
Balról jobbra: Ábd el-Látif er-Rasid ez-Zajáni báhrájni külügyminiszter, Binjámin Netranjáhu izraeli miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök és Ábdulláh Bin Zájed, az Emírségek külügyminisztere a Fehér Házban, 2020. szeptember 15-én a békeszerződések aláírásakor (fotó: Reuters)
A saját alattvalóit is elnyomó (lásd az elmúlt években a báhrájni sí’iták tüntetéseinek vérbefojtását – H. J.) báhrájni uralkodóház az Emírségekkel karöltve a palesztin válság miatt korábban ellenségnek tartott Izraellel biztonsági, katonai szövetségre készül. A zsidók és az említett öböl-menti két arab ország közötti békeszerződést tető alá hozó Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter már tavaly ősszel világosan kijelentette: a Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnökkel, Muhámmád Bin Zájed en-Nahján sejkkel, Ábu Dzábi trónörökösével, illetve Donald Trump amerikai elnökkel megejtett megbeszélései során már szó volt egy Irán elleni, illetve az amerikai érdekeltség alatti területek, valamint az egész Közel-Kelet védelmére irányuló zsidó-arab katonai szövetség létrehozásáról.
Magyarán, a nagyvilágnak szóló előzetes megnyilatkozások az Izrael, Báhrájn és az Egyesült Arab Emírségek közti kétoldalú kapcsolatok normalizálásáról szóltak. Szó volt arról is, hogy a békeegyezmény értelmében Izrael leállítja, vagy befagyasztja a megszállt Ciszjordánia jelentős területeinek bekebelezését. Csakhogy ez utóbbi feltétel (átmeneti) teljesítése Izrael részéről nem járul hozzá a közel-keleti béke megteremtéséhez. Nem járul hozzá, mert Ciszjordániában a zsidótelepítés a mostani békeegyezmények után is tovább folyik, a már meglevő zsidótelepüléseket nem számolják föl, s mindez azt eredményezi, hogy a Jordán folyó nyugati partján elterülő térségben Izrael kész tények elé állítja a világot: már nem lesz hol megalapítani az ENSZ által többször is szorgalmazott palesztin államot.
Zoom
A báhrájni-izraeli békeegyezmény ellen tüntetnek El-Mánámában a jeruzsálemi Szikla-mecset képével, palesztin és báhrájni zászlókkal (fotó: alalamtv.net)
Éppen ezért erkölcstelen és alaptalan a világ egyes politikusainak azon állítása, miszerint az Izrael, illetve Báhrájn és az Egyesült Arab Emírségek között - Trump elnök bábáskodása mellett - létrejött békeegyezmény előmozdítja a Közel-Kelet békéjét. Ezek a megállapodások ugyanis kizárólag Izrael, az Amerikai Egyesült Államok és néhány, a palesztin népet hátba döfő, áruló arab ország érdekeit képviselik.
Hering J. – Kuruc.info