2020. október 31., szombat, Farkas napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:10 A Feldjägerkorps és más államok katonai rendészete16:53 A fekete péntekek nem számítanak az Amazonnak Franciaországban16:21 Nagy az érdeklődés a Felvidéken: akinek negatív a tesztje, arra a jövő héten már nem vonatkozik a kijárási tilalom16:07 Budaházy György: Tanács Orbán Viktornak15:48 Golán-fennsíki drúzok kimenekítették vallási elöljárójuk holttestét egy izraeli kórházból15:13 Elhunyt Sir Sean Connery14:54 Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt köröz a rendőrség valami YouTube-cigányt14:23 Örményország Oroszországhoz fordult segítségért Hegyi-Karabah ügyében13:48 Néhány napja még Olaszországban korzózott a nizzai fejlevagdosó13:34 Kari Geri is lájkolhatja a barcelonai tüntetéseket12:49 Emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma12:30 Újabb niggerbűnöző halála miatt égnek az amerikai zászlók, ezúttal Vancouverben11:50 Közel négyezer új fertőzött és 52 halott a legújabb hazai koronamérleg11:39 Pécsen is megjelent a tigrisszúnyog11:08 Idén egy videomegosztón keresztül lehet követni az Országos Rajzfilmünnepet
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Szijjártó 440 millió dollárunkkal csalt mosolyt vietnámi elvtársai maszkja alá

Reklám

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadta pénteken Hanoiban a magyar nagykövetség új, kibővített konzuli hivatalát.
Zoom
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), To Anh Dung vietnámi külügyminiszter-helyettes (b) és Őry Csaba nagykövet (j) a magyar nagykövetség új, kibővített konzuli részlegének átadásán Hanoiban (kép: MTI/KKM/Király Márton)
Az eseményen mondott beszédében Szijjártó Péter azt hangoztatta: a szimbolikusnál is komolyabb jelentősége van annak, hogy világjárvány alatt adják át az új részleget.
"Két fontos dolgot is kifejezésre juttatunk. Először is azt, hogy a világjárvány alatt az államoknak, a magyar államnak sokrétű kötelessége van. Először is meg kell menteni az emberek életét, egészségét és munkahelyeit, ugyanakkor biztosítani kell azt is, hogy Magyarország működőképes maradjon" - hangoztatta Szijjártó Péter. Hozzátette: ehhez a külkapcsolatoknak, a politikának és a diplomáciának is működnie kell, ellenkező esetben reális lenne az a veszély, hogy veszendőbe menne az a sok-sok munka, amelyet korábban ezekbe a kapcsolatokba fektetett Magyarország, pozícióvesztést szenvedhetne el az új globális versenyben.
A tárcavezető szerint a világjárvány után új világrend jön létre, amely nyomán vesztesek és nyertesek lesznek, és Magyarország elhatározott célja az, hogy a nyertesek közé tartozzon. Ehhez fejleszteni kell a kapcsolatokat és az együttműködést a nemzetközi partnerekkel.
"Abban, hogy Magyarország az új világrend győztesei közé tartozzon, fontos szerepet játszik magyar kormány által tíz esztendeje elindított keleti nyitás politikája. Már tíz évvel ezelőtt is világos volt mindannyiunk számára, hogy a kelet szerepe egyre növekedne fog" - hangoztatta Szijjártó Péter.
Zoom
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Pham Binh Minh vietnami külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes (j) találkozója Hanoiban (kép: MTI/KKM/Király Márton)
Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a világszerte végrehajtott beruházások 58 százalékát keleti tőke finanszírozta. Tíz év alatt Magyarország exportja keleti irányba 22 százalékkal nőtt, és 25 nőtt százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom. Tavaly először fordult elő az, hogy egy év alatt a legtöbb beruházás Magyarországra egy távol-keleti országból érkezett. Magyar cégek vízügyi és gyógyszeripari beruházásokat hajtanak végre Vietnámban, kórházat építenek, és fejlesztik az élelmiszeripart.
440 millió dolláros segélyhitel
Ez a kapcsolat tovább fog bővülni, amire garancia az a 440 millió dolláros kötött segélyhitelprogram, amelynek keretében magyar cégek vietnámi beruházásokat hajtanak végre, és amelyről pénteken tárgyalt a magyar politikus Pham Binh Minh vietnámi külügyminiszterrel és a nap folyamán tárgyalni fog Nguyen Chí Dung tervezési és beruházási miniszterrel is.
"A másik szempont, amit világosan mutat ez a mostani alkalom, az az, hogy mi Magyarország és Vietnám együttműködésének nagy jelentőséget tulajdonítunk. A gazdasági együttműködésünk olyan szorossá vált, hogy még az idei esztendő első nyolc hónapjában is - amikor minden gazdasági mutató lefelé mutatott - hatvan százalékkal növelni tudtuk a két ország közötti kereskedelmi forgalom mértékét" - hangsúlyozta a tárcavezető.
Magyarország és Vietnám együttműködése több mint egy egyszerű együttműködés, barátság van a két ország és a két nép között, amihez hozzájárul több ezer, korábban Magyarországon tanult vietnámi hallgató, aki a kétoldalú kapcsolatok "jószolgálati nagyköveteként" tevékenykedik azóta is - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: az ösztöndíjprogram továbbra is népszerű, amit alátámaszt, Magyarország évente kétszáz ösztöndíjat ajánl fel vietnámi hallgatóknak magyarországi egyetemeken, de az idei esztendőben is 384-en jelentkeztek erre a kétszáz helyre a világjárvány ellenére. A tárcavezető emlékeztetett: különböző vietnámi állami szervek és minisztériumok 85 ezer maszkot és védekezéshez szükséges eszközt ajánlottak fel tavasszal Magyarországnak.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready