2020. november 26., csütörtök, Virág napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Orbán: Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az EU-tól, és a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból22:16 Meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban22:03 BKK: minden jármű forgalomba állt Budapesten21:30 Folyosón, sátorban kötik oxigénre a súlyos koronavírusos betegeket Bukarestben21:17 Azért mondott le a holland euroszkeptikus párt elnöke, mert kiderült, hogy az ifjúsági tagozat nem a zsidó- és ratyikedvelő fiatalok gyűjtőhelye21:03 Irán mintegy 40 millió adag oltóanyag beszerzését tervezi20:46 Lavrov: Moszkva kész kielégíteni Bagdad minden haditechnikai igényét20:15 A dél-európai tagállamok elégedetlenek az EB migrációs tervével, mert nem tartalmazza a sáskák kötelező szétosztását19:58 Buzibefogadó társadalmat akar teremteni az EU - a "szivárványcsaládok" elismerését is kötelezővé tennék19:36 Az orosz főügyészség Varsóhoz fordult a Kaczynski fivérek telefonbeszélgetésének leiratáért - a lengyel külügy szerint provokáció19:18 Izraelben arra készülnek, hogy Trump a hivatali idejének lejárta előtt megtámadja Iránt19:13 Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát a költségvetési feltételrendszer bírósági vizsgálatára19:11 A kínai elnök is gratulált Bidennek19:04 Nem a bokorban találta, saját csecsemőjüket vitte kórházba egy apa Szolnokon18:49 Meseország félidőben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Lejárt az ENSZ-embargó: Irán vásárlás helyett inkább eladna fegyvereket

Irán vásárlás helyett inkább eladni készül fegyvereket az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata alapján ellene elrendelt embargó lejártával - mondta a perzsa állam külügyminisztériumának szóvivője hétfőn.
Teheráni tájékoztatás szerint több mint tíz év után vasárnap automatikusan feloldódott minden korlátozás, amely fegyverek adásvételére, valamint az ezzel kapcsolatos tevékenységekre és pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozott, irányuljanak azok az Iráni Iszlám Köztársaságba vagy onnan máshová.
Az embargó 2020. október 18-i lejártáról 2015-ben született megállapodás az Irán, valamint az ENSZ BT öt állandó tagállama - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína - és Németország között létrejött atomalku részeként.
"Mielőtt vásárlóként lépne fel a fegyverek piacán, Irán kész más országok ellátására" - mondta sajtótájékoztatóján a szóvivő.
Majd hangsúlyozta, hogy "Irán nem olyan, mint az Egyesült Államok, ahol az elnök halálos fegyvereket ad el a jemeni nép lemészárlásához (..), hanem felelősen jár majd el".
A 2015-ben megkötött atomalku leglényegesebb pontja, hogy Irán az ellene foganatosított nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe garantálja: nukleáris programja csakis békés célokat szolgál, annak keretében nem készít atombombát.
Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta a szerződést, arra hivatkozva, hogy nem tartalmaz elegendő garanciát annak megakadályozására, hogy Irán atombombára tegyen szert. Idén augusztusban pedig megpróbálta rábírni a Biztonsági Tanácsot, hogy hosszabbítsa meg a fegyverembargó érvényét, továbbá, hogy vessék ki Iránnal szemben azokat a nemzetközi büntetőintézkedéseket is, amelyek az atomalku előtt érvényben voltak. Washington próbálkozása azonban nem járt sikerrel.
Az amerikai külügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy országa továbbra is szankcionálja a fegyvereladást Iránnak.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready