2020. november 23., hétfő, Kelemen napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:39 Ammónia szivárgott egy alsómocsoládi húsüzemben22:19 Robotszondát indított Kína a Holdra21:53 Magas rangú iszlamistát fogtak a bagdadi repülőtéren21:21 Parkoló autóknak csapódott egy teherautó a II. kerületben egy biciklis miatt20:52 Eldőlt: a félig magyarnak hazudott, de teljesen zsidó Blinken lesz Biden külügyminisztere20:24 Duplájára emelhetik a rendőrségi vezetők illetményét, a közrendőrök hiába várják a béremelést20:17 Szaúd-Arábia ingyen oltja be a lakosság 70 százalékát19:54 Megnyílt az Akadémia park melletti megújult P+R parkoló a II. kerületben19:22 Ismét "vadpartit" rendeztek Párizsban18:55 Oroszországban újabb eljárást indítottak a Google ellen18:31 A romániai egészségügyi személyzet jelentős hányada nem akarja beoltatni magát18:08 Itt az újabb holotragédia: a megölt jóságos néger meséje a kiirtott hatmillió ártatlan zsidó mítoszának konkurenciája lett17:32 Megint kirúgtak egy főszerkesztőt az Indextől17:16 Megkezdődött Sarkozy pere, de fel is függesztették16:52 Örményország 121 települést ad át Azerbajdzsánnak
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Ma voksolnak a pinocheti alkotmány sorsáról Chilében

Megkezdődött vasárnap Chilében a népszavazás arról, hogy megváltoztassák-e az ország alaptörvényét, amelyet eredeti formájában még Augusto Pinochet diktatúrája idején vezettek be.
A kormánykoalíció és az ellenzéki pártok egy évvel ezelőtt állapodtak meg arról, egy hónapig tartó véres zavargásokat követően, hogy az emberek népszavazáson döntsenek arról, megváltoztassák-e a régi alkotmányt, amely sokak szerint a társadalmi igazságosság gátja az országban. Eredetileg áprilisra tervezték a referendumot, de akkor a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.
Előző vasárnap 25 ezer ember gyűlt össze Chile fővárosában, hogy a társadalmi változásért indított mozgalom megalakulásának első évfordulójára emlékezzenek. A tiltakozások ugyan márciusban a koronavírus-járvány miatt megszakadtak, de augusztusban újrakezdődtek. Tavaly november óta több mint 30 ember halt meg a tüntetéseken, s több ezren megsebesültek.
A vasárnapi népszavazáson a 14 millió szavazásra jogosult chileinek arra kell felelnie, akarja-e, hogy megváltoztassák az alkotmányt, és kit bízzanak meg ezzel a feladattal: egy teljes egészében erre a célra - várhatóan politikai pártok szerint - választott, állampolgárokból álló alkotmányozó gyűlést vagy pedig egy felerészt választott állampolgárokból, felerészt pedig jelenlegi törvényhozókból álló alkotmányozó gyűlést.
Elemzők szerint Chilében azért lenne szükség új alkotmányra, hogy az ország végleg szakítani tudjon a Pinochet-diktatúra korszakával, amely alatt "legalább háromezer embert meggyilkoltak, további ezreket pedig bebörtönöztek és megkínoztak". Az alkotmánymódosítással sokak szerint le lehetne zárni a dél-amerikai ország történelmének ezt a "sötét fejezetét".
A chileiek azonban megosztottak abban a kérdésben, hogy az 1980-ban elfogadott, és azóta többször kiegészített alaptörvény megváltoztatása inkább demokratikussá tenné vagy destabilizálná az országot. Az alkotmány baloldali bírálói szerint az alaptörvény egyes rendelkezései - például a tulajdonjogok előtérbe helyezése és a magánszektor erőteljes szerepe a szolgáltatásokban - hozzájárulnak a társadalmi egyenlőtlenségek fenntartásához, és megnehezítik a főbb jogszabályok módosítását. Ezek a bírálók azt szorgalmazzák, hogy egy új alkotmányban erősítsék meg az állam szociális szerepét, illetve rögzítsék egyebek mellett a munkához, az egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz való jogot.
A reform ellenzői, főként konzervatív oldalról viszont azzal érvelnek, hogy az alkotmány átírása veszélybe sodorná azt a berendezkedést, amely évtizedeken keresztül relatív stabilitást és gyors gazdasági növekedést biztosított Chilében.
A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a legtöbben az alaptörvény megváltoztatása mellett fognak szavazni, és a többség az állampolgárokból álló alkotmányozó gyűlésre bízná a feladatot. Ha kidolgoznak egy új alaptörvényt Chilében, annak szövegét újabb népszavazásra kell majd bocsátani.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready