Elutasította a chisinaui fellebbviteli kamara kedden Igor Dodon leköszönő államfő panaszát a novemberi 15-i elnökválasztáson elkövetett állítólagos jogsértésekről.
A bírák nem találták megalapozottnak a keresetben felhozott érveket, melyek szerint szervezetten szállították volna a szavazókat a külföldön megnyitott választóhelyiségekbe, és hogy Ludovic Orban román miniszterelnök, valamint Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke beavatkozott a választási kampányba - közölte a Publica moldovai televízió.
A moldovai törvények értelmében tilos idegen országok állampolgárainak vagy vezetőinek felhívásait felhasználni a választási kampány során. A kamara megállapította, hogy, bár voltak ilyen felhívások, de azokat a választáson győztes Maia Sandu pártja, az Európa-barát Akció és Szolidaritás (PAS) nem használta fel saját javára. A testület megalapozatlannak találta azt a panaszt is, hogy egy sor választási bizottság tétlensége miatt nem volt megfelelő a választói részvétel.
A központi választási bizottság hivatalos közlése szerint Sandu a voksok 57,75 százalékát kapta a második fordulóban, míg Dodonra a választók 42,25 százaléka szavazott. Több mint 200 ezer, nyugati országokban élő moldovai állampolgár adta szavazatát Sandura.
A központi választási bizottság kedden megküldte jelentését a választási eredményekről az alkotmánybíróságnak, amelynek tíz napon belül kell állást foglalnia a szavazás törvényességéről. Dodon megbízatása december 23-án ér véget. Korábbi bejelentés szerint Sandu beiktatását december 24-én vagy 25-én tartják.
(MTI)