Bezár!
2021. január 24., vasárnap, Timót, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:59 Trump kemény munkája nem vész el: nagykövetséget nyit az Egyesült Arab Emírségek Tel-Avivban16:25 Joghurttal ünnepelték "román barátaink" a "kis egyesülést"16:14 A holland rendőrség őrizetbe vette a sárga Escobart15:46 Tényleg semmi szükség kerítésre: sok elszenesedett holttestet találtak Mexikóban, az amerikai határ közelében14:59 "Keményen az asztalra csaptunk" - mondta az Európai Tanács elnöke14:23 A demokrácia csodája: továbbra is "jobboldali-szociáldemokrata" elnöke lehet Portugáliának13:57 Lapátra tették a Hertha vezetőedzőjét - Dárdai visszatérhet13:41 Eljött a női kvóták ideje a madridi Prado múzeumban is - mindezt a takarékosság jegyében13:02 Az iraki vezetés ma elárasztotta a jogvédők könnycsatornáit12:26 Lassan érkezik a vírus antiszemita variánsa11:57 OGYÉI-főigazgató: idő kérdése, és Európában szerephez jut a Szputnyik V11:40 Tizenegy bányászt kimentettek a berobbant kelet-kínai aranybányából11:23 Az "elveszett jobboldali szavazat" mítoszának cáfolata11:06 Közútkezelő: újra téliesebbek az útviszonyok10:51 Szijjártó: kész a megállapodástervezet a kínai vakcináról, csak alá kell írni, ha megkapja a hazai engedélyt az oltóanyag
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az orosz főügyészség Varsóhoz fordult a Kaczynski fivérek telefonbeszélgetésének leiratáért - a lengyel külügy szerint provokáció

Reklám

Jogsegélykérelemmel fordult Moszkva Varsóhoz, annak a műholdas telefonbeszélgetésnek a leiratát igényelve a lengyel hatóságoktól, amelyet 2010-ben Lech Kaczynski lengyel elnök ikertestvérével, Jaroslawval folytatott a kormánygép fedélteréről, röviddel annak lezuhanása előtt - jelentette be Andrej Ivanov, az orosz főügyészség szóvivője szerdán újságíróknak Moszkvában.
Ivanov közölte, hogy az orosz fél a büntetőügyekben nyújtandó jogsegélyről szóló európai egyezménnyel összhangban fordult Lengyelországhoz, mert a lengyel sajtóban új értesülések jelentek meg a 2010. április 10-én, Szmolenszkben történt katasztrófával kapcsolatban. Mint mondta, az egyik lengyel lap szerint Lech Kaczynki és fivére, Jaroslaw nem sokkal a gép pusztulása előtt telefonon beszélt egymással, és érintette a repülés egyik aspektusát is. A beszélgetést csatolták a lengyel nyomozati anyaghoz.
"Tekintettel arra, hogy ez az értesülés megkívánja az orosz nyomozati szervek értékelését, igényeltük a lengyel féltől az említett telefonbeszélgetés hangfelvételét és leiratát" - mondta a szóvivő.
Az orosz főügyészség azt is értésre adta, hogy az orosz félnek nincsenek kételyei a katasztrófa okait illetően.
"Az orosz nyomozás által összegyűjtött összes anyag a személyzet által elkövetett hibákról tanúskodik, amely azt a hibás döntést hozta, hogy a láthatóság hiányában is folytatja a leszállást" - idézte a TASZSZ hírügynökség a moszkvai főügyészség álláspontját.
Orosz hírügynökségek szerint a Gazeta Wyborcza november 3-i számában nyilatkozott Wojciech Laczewski volt bíró, aki 2014-ben azt állította, hogy a nyomozati anyagban látta a Kaczynski fivérek közvetlenül a katasztrófa előtt rögzített beszélgetésének anyagát. Mint mondta, az anyagot szigorúan titkosnak minősítették, ezért annak részleteit senkinek sem adta ki, de azok alapján "képet lehet alkotni arról, hogy mire képes Jaroslaw Kaczynski".
Orosz jelentések szerint a lengyel sajtóban olyan értesülések jelent meg, miszerint Jaroslaw Kaczynski nyomatékosan azt tanácsolta fivérének, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények dacára éppen szmolenszki leszállásra adjon ki parancsot.
2010. április 10-én Szmolenszknél lezuhant az a Tu-154M-es repülőgép, amely a lengyel elnöki küldöttséget a katyni mészárlás 70. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésre szállította. A katasztrófában 96 ember, a lengyel politikai, katonai és szellemi elit számos képviselője vesztette életét, köztük Lech Kaczynski és felesége, Maria. Lengyel részről az elmúlt években többször is elhangzott hivatalosan, hogy a gép fedélzetén robbanás történt. Egyebek között erre az eredményre jutott a varsói védelmi tárca bizottságának vizsgálata.
Az orosz álláspont szerint a kétoldalú kormányközi bizottság az ügy kivizsgálásáról készített 2011-es jelentésében a katasztrófáért a repülőgép pilótáit tette felelőssé, akik a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt kiadott többszöri figyelmeztetés ellenére nem voltak hajlandók egy tartalék repülőtérre leszállni. Ezzel Moszkva az ügyet tisztázottnak tekintette.
Lengyel külügy: ez provokáció
Provokációnak nevezte Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes szerdán azt, hogy a több lengyel jogsegélykérelmet korábban elutasító orosz főügyészség Varsóhoz fordult jogsegélykérelemmel a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa kapcsán folytatott eljárás keretében.
A lengyel diplomata az onet.pl lengyelországi hírportálnak nyilatkozva úgy fogalmazott: az orosz kérést "nehezen lehet másképp értelmezni, mint egyfajta provokációként", politikai játszmaként. Utalt arra, hogy Moszkva nem reagált sem az Európa Tanács 2018-as határozatára, melyben a Szmolenszknél lezuhant lengyel gép roncsának visszaadására szólították fel, sem a lengyel ügyészség több, a katasztrófa vizsgálatát illető kérésére.
Úgy vélte: Oroszország ma sok vonatkozásban nem tartja be a nemzetközi jogot, ami a 2010-es légikatasztrófa vizsgálatát is megnehezíti.
Annak kapcsán, hogy az orosz sajtó a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilapra hivatkozva idézte Wojciech Laczewski volt lengyel bíró állítását, miszerint ő ismeri a Kaczynski fivérek közvetlenül a katasztrófa előtt rögzített beszélgetésének tartalmát, Szynkowski vel Sek elmondta: "nem tulajdonítana túl nagy súlyt" a bíró hitelességének. Ezzel arra utalt, hogy Laczewski nevéhez az utóbbi években több botrány fűződött Lengyelországban.
A Laczewski által említett beszélgetésről a lengyel ügyészség szóvivője csütörtökön a PAP hírügynökségnek elmondta: az intézmény nincs birtokában egy ilyen beszélgetés hangfelvételének, illetve leiratának.
Varsó a Lech Kaczynski elnök, valamint a fedélzeten lévő többi 95 ember halálával végződő tragédia óta többször is felszólította Moszkvát a repülőgép roncsainak visszaszolgáltatására, Oroszország azonban ezt mindeddig nem tette meg, az ügyben máig nem lezárt orosz ügyészségi eljárásra hivatkozva. Tavaly azonban két alkalommal Moszkva lehetővé tette, hogy a roncsot a helyszínen, orosz szakértők jelenlétében a lengyel ügyészség képviselői megvizsgálják.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready