Bezár!
2021. január 24., vasárnap, Timót, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:59 Trump kemény munkája nem vész el: nagykövetséget nyit az Egyesült Arab Emírségek Tel-Avivban16:25 Joghurttal ünnepelték "román barátaink" a "kis egyesülést"16:14 A holland rendőrség őrizetbe vette a sárga Escobart15:46 Tényleg semmi szükség kerítésre: sok elszenesedett holttestet találtak Mexikóban, az amerikai határ közelében14:59 "Keményen az asztalra csaptunk" - mondta az Európai Tanács elnöke14:23 A demokrácia csodája: továbbra is "jobboldali-szociáldemokrata" elnöke lehet Portugáliának13:57 Lapátra tették a Hertha vezetőedzőjét - Dárdai visszatérhet13:41 Eljött a női kvóták ideje a madridi Prado múzeumban is - mindezt a takarékosság jegyében13:02 Az iraki vezetés ma elárasztotta a jogvédők könnycsatornáit12:26 Lassan érkezik a vírus antiszemita variánsa11:57 OGYÉI-főigazgató: idő kérdése, és Európában szerephez jut a Szputnyik V11:40 Tizenegy bányászt kimentettek a berobbant kelet-kínai aranybányából11:23 Az "elveszett jobboldali szavazat" mítoszának cáfolata11:06 Közútkezelő: újra téliesebbek az útviszonyok10:51 Szijjártó: kész a megállapodástervezet a kínai vakcináról, csak alá kell írni, ha megkapja a hazai engedélyt az oltóanyag
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Katonai díszszemle és közönség nélkül ünnepelték Bukarestben Erdély elrablását

Reklám

A koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi óvintézkedések közepette, hagyományos katonai díszszemle és közönség nélkül, az állami vezetők szűk körének részvételével ünnepelték meg kedden Bukarestben a Román Királyság és Erdély "egyesülését" kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés 102. évfordulóját, Románia nemzeti ünnepét.
Klaus Iohannis államfő a román nemzet egyesítése során hősi halált halt katonák és a koronavírus-fertőzésben elhunyt román állampolgárok emlékére helyezett el koszorút az 1922-ben emelt - a román hadsereg első világháborús véráldozata és katonai sikerei előtt tisztelgő - bukaresti diadalívnél.
Ünnepi beszédében rámutatott: minden korosztálynak vannak hősei. Ahogy ma az 1918-as román "nemzetegyesítés" és az 1989-as rendszerváltás megvalósítói előtt tiszteleg az ország, úgy évek múltán azokról az orvosokról, ápolókról és mentőkről is büszkén fognak megemlékezni, akik a mostani egészségügyi válságban az első vonalban harcolnak a járvány ellen - mondta.
Iohannis a közjóért összefogó civil társadalomnak és a feladatukat a járvány közepette önfeláldozóan teljesítő rendfenntartóknak és katonáknak is köszönetet mondott. Az elnök ugyanakkor arra emlékeztette polgártársait, hogy vasárnap ők is hallathatják hangjukat, hiszen december 6-án alkalmuk lesz "tisztességesebb, dolgosabb, jobb" parlamentet választani.
A hírtelevíziók által élőben közvetített ünnepségen a díszszázad katonái maszkot viseltek, egymástól egyméteres távolságot tartva sorakoztak fel. Iohannis is egészségügyi maszkban mondta el ünnepi beszédét.
Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély "egyesülését" a Román Királysággal.
A Romániában "Nagy Egyesülésként" emlegetett történelmi esemény színhelye, Gyulafehérvár két hete vesztegzár alá került, amelyet hétfőn újabb hét napra meghosszabbítottak. A döntést a továbbra is magas - a lakosság 8,29 ezrelékének megfelelő - utóbbi kéthetes fertőzési arány mellett éppen a nemzeti ünneppel indokolta a Fehér megyei kormánybiztos: a karantén meghosszabbításával azt a fertőzési többletkockázatot akarták elkerülni, amelyet a nemzeti ünnep alkalmával várható nagyszámú közönség Gyulafehérvárra érkezése jelentett volna a város számára.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready