Ecuadorban részben újraszámlálják a február 7-i elnökválasztás első fordulóján leadott szavazatokat, tisztázva ezzel, melyik jelölt lesz a legtöbb voksot szerzett Andrés Arauz baloldali jelölt kihívója a második fordulóban - jelentette be pénteken az ecuadori országos választási tanács Quitóban.
A testület szerint a döntéssel helyt adtak Arauz riválisai kérelmének.
Guayasban az összes leadott szavazatot újraszámlálják, míg tizenhat másik tartományban csak a voksok felét.
Csütörtökön Yaku Pérez elnökjelölt több száz híve tüntetett a fővárosban a választási bizottság székhelye előtt. Az őslakos ügyvéd a választási eredmény kapcsán csalást emlegetett, és a szavazatok újraszámlálását követelte. Riválisa, a jobboldali Guillermo Lasso volt bankár szintén nyitottnak mutatkozott a voksok újraszámlálására.
A szavazatösszesítés jelenlegi állása szerint Arauz a voksok 32,7, Lasso 19,74, Pérez pedig 19,38 százalékát szerezte meg.
Bár Arauz fölényesen megnyerte a múlt vasárnapi szavazást, nem tudott elegendő voksot szerezni ahhoz, hogy már az első fordulóban kikiáltsák elnöknek. Az ecuadori törvények alapján a győzelemhez az érvényes szavazatok legalább 50 százalékát kell elnyerni, vagy 40 százalékát, de legalább 10 százalékkal többet, mint a második helyezett. Így második fordulóra lesz szükség, amelyet április 11-én tartanak.
Arauz 36 éves, közgazdász végzettségű, baloldali jelölt. Programjában egymilliárd amerikai dollárnyi (mintegy 296 milliárd forintnyi) közvetlen segélyt ígért családoknak.
Fő riválisa, Lasso a külföldi befektetések növekedését és az olajkitermelés élénkítését ígérte, ám a szavazók konzervatív bankárnak tartják, ami nem szélesítette népszerűségét a kampány során.
Yaku Pérez canari indián őslakos, jogvédő aktivista, egy baloldali környezetvédő párt tagja. Tiltakozott a vízkincs privatizálása és különböző bányászati projektek ellen.
(MTI)