Rosszul lett szerdán a vizsgálati fogságba helyezett Jeanine Ánez korábbi bolíviai ideiglenes elnök a börtönben - közölte a lánya, Carolina Ribera.
A Reuters hírügynökség szemtanúk beszámolói alapján úgy tudja, hogy a fegyintézethez kihívott mentő később üresen távozott. A hatóságok pedig időközben közölték, hogy a szombaton lázadás szítása és terrorizmus vádjával őrizetbe vett Ánez a börtönben kap orvosi ellátást.
Ugyanakkor Karina Figueroa, a La Paz-i női börtön igazgatója a Radio Éxito helyi rádiónak nyilatkozva korábban azt mondta, hogy Ánezt magas vérnyomás miatt kellett kórházba vinni.
Ribera is megerősítette, hogy anyja magas vérnyomásban szenved, amire gyógyszert szed. Orvosi ellátásra van szüksége, különben agyvérzést kaphat. Ribera embertelennek nevezte a hatóságok eljárását.
Ánezt és több egykori miniszterét a hétvégén vették őrizetbe, és négy hónapos vizsgálati fogságba helyezték, amiért állítólag puccsot hajtottak végre 2019-ben Evo Morales akkori elnök ellen. Az 53 éves politikus tagadja az ellen felhozott vádakat, politikai üldöztetésről beszél.
A mexikói külügyminisztérium szerdán élesen bírálta az Amerikai Államok Szervezetét (OAS), amiért álláspontja szerint beavatkozik Bolívia belügyeibe. Az OAS hétfői közleményében azt írta, hogy a bíróságok a hatalom "elnyomó eszközeivé váltak", a bolíviai igazságszolgáltatás pedig nem tudja garantálni a tisztességes eljárás minimumának tiszteletben tartását sem.
Bolíviában az utóbbi két évben igencsak felgyorsult a politikai "váltógazdálkodás". Morales tizenhárom éven át vezette az országot, a 2019-es választáson még mint elnök indult. A hivatalos eredmény szerint megnyerte, az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, a hadsereg végül kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, és előbb Mexikóba, majd Argentínába távozott, s a jobboldali Ánez került hatalomra.
Ezután Morales hívei kezdtek tüntetni, és a belpolitikai zavarok miatt tavaly ismét választást tartottak Bolíviában. Ezt a Mozgalom a Szocializmusért nyerte meg a szavazatok 55 százalékával, és novembertől ismét ez a párt adja az elnököt Luis Arce személyében.
(MTI)