A brazil legfelsőbb bíróság kedden kimondta, hogy Sergio Moro korábbi bíró részrehajlóan felügyelte Luiz Inácio Lula da Silva volt elnök korrupciós perét, a bíróság ezzel mintegy igazolást adott a baloldali vezetőnek, aki régóta azt hangoztatja, hogy politikai üldözés áldozata lett.
A döntés újabb sötét árnyékot vet Moro hírnevére és a Lava Jato (Autómosó) fedőnéven ismertté vált széleskörű korrupcióellenes vizsgálatra, amelyet éveken át ő vezetett.
Moro korábban sérthetetlennek gondolt nagyvállalkozók és politikai vezetők százait ítélte el, amivel Brazília legismertebb közéleti személyiségévé vált.
"A most tárgyalt ügy kulcsa számomra az, hogy mindenkinek joga van ügyének tisztességes tárgyalásához, a szabályos jogi eljáráshoz és a bíró pártatlanságához'' - hangsúlyozta a legfelsőbb bíróság ítéletét szavazatával eldöntő Cármen Lúcia bíró.
A The Intercept Brasil című hírportál által 2019-ben feltárt üzenetekből kiderült, hogy Moro és az Automosó vizsgálatok ügyészei nyilvánvalóan összejátszottak abban a perben, amelyben végül da Silvát börtönbüntetésre ítélték korrupció és pénzmosás címén. Az ügyben született jogerős ítélet következtében kizárták őt a 2018-as elnökválasztásból, győzelemhez segítve ezzel Jair Bolsonaro parlamenti képviselőt, aki azután elnökként igazságügyi miniszterévé tette meg Morót.
Edson Fachin, a a legfelsőbb bíróság egy másik tagja március 8-án az eljárás hibáira hivatkozva már megsemmisítette a Lula ellen hozott összes korábbi ítéletet, és kimondta, hogy ügyét újra kell tárgyalni a brazíliavárosi szövetségi bíróságon.
A döntést kommentálva Gilmar Mendes bíró egyebek közt azt mondta, az, ahogyan Moro vezette a Lava Jato keretében az eljárásokat, különösen a Lulára vonatkozókat, az ország "történetének legnagyobb igazságügyi botrányával" ér fel. Mendes szerint kétségtelen, hogy "egy hatalmi játszmáról" volt szó, amelynek célja az volt, hogy "megfossza legitimitásától" Lulát és pártját, a Munkáspártot (PT) a 2018-as választások előtt.
Bár a március eleji döntés megnyitotta az utat da Silva előtt, hogy Bolsonaro kihívója lehessen a 2022-es választásokon, egyes jogi szakértők értelmezése szerint elhárította egy vádemelés lehetőségét Moro elfogultsága ügyében, s ezzel fenntartotta az Automosó vizsgálat hitelességének látszatát.
(MTI)