Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:20 Orbán megerősítette a terasznyitást; a "szolgáltatások széles köre" csak védettségi igazolvánnyal lesz hozzáférhető08:06 Orosz külügy: Csehország lerombolja a kapcsolatokat07:46 Brit kutatók: az első oltási adag is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét07:33 Ismét riasztást adtak ki zsaroló levelek miatt07:15 Védetté nyilvánították a farkast Felvidéken06:54 India is felkerült a brit kormány beutazási tilalmi listájára a legújabb mutáns miatt06:36 Amerikai tábornok: össze fog omlani az afgán hadsereg, még a repülőgépeiket sem tudják karbantartani21:55 A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A bolgár kormányfő lemond parlamenti mandátumáról

Lemond a vasárnapi bolgár parlamenti választáson szerzett parlamenti mandátumáról Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.
Csütörtökön bejelentett döntését azzal indokolta, hogy nincs szüksége a büntetőeljárás elleni védelemre, amelyet képviselői mentelmi joga alapján élvezne. Mint mondta, egy ennek megfelelő folyamodványt nyújtott be a központi választási bizottsághoz.
Bulgáriában a miniszterelnöki tisztségnek nem előfeltétele a képviselői mandátum.
Boriszov pártja, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) a szavazatok 26 százalékát nyerte el a vasárnapi választáson, ami hat százalékponttal és 20 képviselői hellyel kevesebb, mint amennyit 2017-ben szerzett. A hivatalban lévő miniszterelnök listavezetőként szerzett mandátumot két választókerületben - Szófiában, illetve Plovdivban - is.
A voksolás eredményeként hat párt kerül be az ország törvényhozásába, ezek közül négy kizárta az együttműködést az eddigi kormánypárttal. Boriszov egyébként szerdán elismerte, nagyon valószínűtlen, hogy sikerül parlamenti támogatást szereznie a kormányalakításhoz pártja választási győzelme ellenére.
A parlamentbe bekerült, nemrég alakult Talpra! Maffia, Takarodj! nevű polgári platform vizsgálóbizottságot akar létrehozni Boriszov kabinetje ügyeinek kivizsgálására. Az ellenzéki szocialista párt, illetve a protesztpártok korrupcióval vádolják a leköszönő kormányt.
Az ország törvényei alapján a parlament alakuló ülésén legerősebb frakcióval rendelkező pártként a GERB kap kormányalakítási megbízást. Amennyiben kudarcot vall, Szlavi Trifonovon, a voksok 18 százalékával második helyen végzett Van Ilyen Nép párt vezetője kerül sorra. Boriszov egyébként szerdán felajánlotta támogatását Trifonovnak, elkerülendő az előrehozott választásokat, bár mint mondta, előbb megpróbál koalíciós kormányt alakítani.
A vasárnapi választás eredménye alapján bekerült a parlamentbe a bulgáriai törökök és muszlimok pártja, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (10,49 százalék), a Demokratikus Bulgária (9,45 százalék) és a Talpra! Maffia, Takarodj! (4,72 százalék).
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready