Japán és Németország külügyi és védelmi tárcavezetői kedden megállapodtak a két ország biztonsági együttműködésének kiépítéséről a kínai fegyverkezés és a pekingi vezetés tengeri törekvéseinek ellensúlyozására a távol-keleti térségben - közölte a japán külügyminisztérium.
Az idén ez volt az első alkalom, hogy a két ország az úgynevezett 2+2 formátumban tartott megbeszéléseket, igaz, ez esetben online.
Közleményében a japán tárca felidézte, hogy az idén tartják a kölcsönös barátsági és kereskedelmi szerződés megkötésének 160. évfordulóját.
A tájékoztatás szerint Heiko Maas német külügyminiszter és Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi tárcavezető japán hivatali partnereivel, Motegi Tosimicuval, illetve Kisi Nobuoval vitatta meg a Kelet-kínai- és a Dél-kínai-tengeren kialakult helyzetet, ahol a pekingi vezetés területi követeléseket próbál érvényesíteni.
A kínai parti őrség járőrhajói gyakran közelítenek a Peking által magáénak tuljadonított, ám japán fennhatóság alatt álló Tiaojü (japánul Szenkaku) szigetekhez ami folytonos súrlódást okoz a két távol-keleti ország viszonyában.
Japán üdvözölte Németország növekvő elkötelezettségét az indiai- és csendes-óceáni térség iránt, valamint a berlini kormány azon tervét is, hogy az év végén egy fregattot küld a térségbe.
A két ország egyben komoly aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kína megsérti az emberi jogokat Hongkonban és a zömében muszlim ujgurok lakta északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban.
A miniszterek megvitatták Észak-Korea ügyét is, annak kapcsán, hogy az atomfegyverek kifejlesztésére törekvő phenjani rezsim március végén ismét ballisztikus rakétákat tesztelt.
(MTI)