Bezár!
2021. május 14., péntek, Bonifác, Gyöngyvirág napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:12 Mégsem nyílik drogambulancia a józsefvárosi Teleki téren22:08 Ombudsman: a védettségi igazolvány szabályozása nem visszás, de "lehetnek korrekciós igények"22:04 Csaknem ötmillió dollárt fizetett a hackereknek a Colonial Pipeline21:57 Egy magyar férfi "megdöntötte" az olasz rekordot: hat adag Pfizert kapott21:50 Franciaországban nagyon nagy a demokrácia, de Izrael ellen azért inkább ne tüntessenek21:42 Mindennapi hőstörténetek: Békéscsabán cigarettáért ütött a cigány, Pécsen számítógép és pénz kellett21:32 Rakétákat lőttek Libanonból Izrael irányába, de elbénázták21:15 Gondolatait használva formált mondatokat egy gerincvelő-sérülés miatt lebénult ember21:05 A Kriegsmarine egyik sikere: a Pinguin és a norvég bálnavadász-flotta20:53 Újabb jelöltet mutatott be a Mi Hazánk, ezúttal Sopronban, szimbolikus helyszínen20:45 A zsidók "örömmel és szenvedéllyel" lövik a palesztinokat, "intenzív katonai műveletre" készülnek20:20 Erdélyben (és Romániában) megszűnik a kijárási tilalom, csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező a maszk20:02 Késelőt fogtak a fővárosban19:47 Merkelék nagyon próbálnak kiállni Izrael mellett, de szeretett muzulmánjaik ezt a legkevésbé sem díjazzák18:36 Ápolónősors Miskolcon: elfordult, megszúrta a "beteg"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Dánia elkezdte: visszavonják a szírek tartózkodási engedélyét, aki nem akar hazamenni, deportálótáborba kerül

Nullára csökkentené a menedékkérők számát Dánia. Koppenhága szerint a szír főváros immár biztonságos, ezért hazatoloncolná a "menekülteket", írja az Index, majd kezdődik is a migránssajnáltatás:
Aja Abo Dáer érettségijére készül a közép-dániai Nyborgban. Alig várta, hogy június végén osztálytársaival megünnepelje az emlékezetes eseményt. A dán hatóságoktól nemrég kapott e-mail azonban felülírta álmait.
Zoom
Migránsok Koppenhágában (fotó: Shutterstock)
Nem fogjuk meghosszabbítani a tartózkodási engedélyüket – ez állt a szíriai származású diáknak és szüleinek címzett elektronikus levélben.
Nagyon elkeseredtem. Idegennek éreztem maga, miután Dánia mindent megvont tőlem. Csak ücsörögtem némán, és bőgtem – mondta a 20 éves diák.
Sok más, Damaszkusz környékéről származó menekült kapott ehhez hasonló üzenetet Dániában.
A dán hatóságok tavaly nyáron biztonságosnak minősítették Szíria fővárosát. Azóta szírek százaitól vonták meg dán tartózkodási engedélyüket – vagy egyszerűen nem hosszabbították meg.
"Noha a háború nem fejeződött be, és emléke élénken él mindenkiben, a dán illetékesek úgy vélik: Damaszkuszban annyira jó a helyzet, hogy a menekültek hazaküldhetők" – mondta Charlotte Slente, a dán menekülttanács (DRC) főtitkára.
Dánia az egyetlen európai ország, amely visszavonja a szírek tartózkodási engedélyét.
A határozat "visszafordíthatatlan", azaz nem lehet ellene fellebbezni. A hazatérőknek ellenük irányuló támadásokra, megtorlásokra és üldözésükre kell felkészülniük – hangoztatta Slente. "Tény, hogy nem folynak harcok Damaszkuszban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a város biztonságos a hazatérő menekültek számára."
Zoom
Aleppó napjainkban (fotó: AFP)
Nem csak az emberi jogi szervezetek – a DRC és az Amnesty International – kérdőjelezik meg Mette Frederiksen miniszterelnök álláspontját, aki nullára csökkentené a menedékkérők számát Dániában. A kisebbségi, szociáldemokrata kormányt gyakran támogató baloldali pártok is tiltakoznak a beharangozott intézkedések ellen.
"Szívtelennek és könyörtelennek" nevezte az Aja Abo Dáerhez hasonló diákok kitoloncolását a Radikale Venstre, vagyis a szociálliberális párt szóvivője. "Honnan tudja Dánia, hogy vajon Szíria biztonságos-e? Hiszen épp a bizonytalan helyzetre való tekintettel zárta be ottani nagykövetségét" – írta Kristian Hegaard.
Miután Dánia és Aszad rendszere között megszűnt a kapcsolat, a menekülteket nem lehet kitoloncolni – hangoztatják a baloldali pártok.
Jelenleg azokat a szíreket, akiknek lejárt a tartózkodási engedélye, vagy nem hagyják el önként Dániát, deportálótáborokba zárják.
Akár évekig is várhatnak a szíriai helyzet rendeződésére. Ebbe bele is őrülhetnek. Ez alatt az idő alatt engedélyezni kellene, hogy hozzájáruljanak Dánia felvirágoztatásához, dolgozhassanak és tanulhassanak – hangoztatja Hegaard, aki szerint ebből hazájának sokkal több haszna származhatna.
Aja Abo Dáer osztálytársai nyílt levelet írtak az integrációs miniszternek, amiben arra kérték: ne engedélyezze a dánul folyékonyan beszélő szír lány kitoloncolását, hanem "tegye lehetővé, hogy valamelyest törlessze a dán társadalom iránti tartozását".
Levelük süket fülekre talált. A miniszter, Mattias Tesfaye azt nyilatkozta: bízik a hatóságok elbírálásában, és
nem tesz kivételt csak azért, mert valaki megjelent a tévében.
A lánytól eltérően két bátyját, akik egy évvel korábban menekültek el Szíriából, nem fenyegeti a kitoloncolás veszélye, mert hadkötelesként magasabb szintű védettséget élveznek. "A döntés felelőtlen, mert családokat fog szétszakítani" – mondta Charlotte Slente.
Mette Frederiksen kormányfő a szociális politikát illetően balra, a bevándorlást illetően jobbra húz. Hosszú távú terve, hogy teljesen leállítsa a Dániába igyekvő menedékkérőket. Azok a menekültek, akik elhagyják Dániát, a kormány pénzügyi támogatására számíthatnak.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready