Bezár!
2021. május 12., szerda, Pongrác, Böngér, Dalma napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"18:36 Közel félmilliárd dollárt juttatott vissza Malajziának az Egyesült Államok18:24 További zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Szerb parlamenti elnök: Horvátország és Koszovó "fegyvertársak"

"Fegyvertársaknak" nevezte Horvátországot és Koszovót Ivica Dacic szerbiai parlamenti elnök vasárnap, arra reagálva, hogy Zágráb támogatásáról biztosította a Koszovói Biztonsági Erők (KSF) átalakítását hadsereggé, és segítséget is felajánlott ehhez.
Ivica Dacic - aki korábban kormányfő és külügyminiszter is volt - vasárnap este a Pink tévé műsorában szerepelve úgy nyilatkozott, hogy a volt Jugoszlávia idején a horvát és koszovói szakadárok hosszú éveken-évtizedeken át koalíciót alkottak, ezeken a csatornákon szereztek be fegyvereket. Sok albán politikus és szakadár harcolt a horvát hadseregben, köztük Agim Ceku korábbi koszovói lázadóvezér, egykori miniszterelnök, aki a KSF "elődjének", a Koszovói Védelmi Hadtestnek a parancsnoka is volt.
"Nincs ebben semmi új. Ők fegyvertársak, minden háborúban azok voltak, az első és a második világháborúban is. Az emberiség nagy részével álltak szemben..." - így Dacic.
A befolyásos belgrádi politikus heves reagálását az váltotta ki, hogy múlt pénteken Mario Banozic horvát védelmi miniszter Armend Mehaj koszovói kollégájával tartott sajtótájékoztatóján támogatásáról biztosította a KSF átalakítását hadsereggé, és felajánlotta ehhez Zágráb a tapasztalatát és ismereteit.
A koszovói parlament 2018 végén fogadta el azokat a törvénymódosításokat, amelyekkel összhangban a KSF néhány év alatt hadsereggé alakul át. Ehhez elvileg alkotmányt kellett volna módosítani, de a szerb kisebbségi politikusok ellenkezése ezt nem tette lehetővé. A NATO, az Európai Unió és Belgrád is bírálta a koszovói lépést, mert az 1998-1999-es koszovói válság lezárását követően az ENSZ Biztonsági Tanácsa az 1244-es számú határozatában kimondta, hogy az akkor még Jugoszlávia részének tekintett Koszovóban kizárólag nemzetközi békefenntartó haderő tartózkodhat.
Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődtek meg a kapcsolatok normalizálását célzó tárgyalások uniós részvétellel. A viszony rendezése mindkét fél érdekét szolgálja, mert csak így tudják folytatni európai uniós integrációjukat.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready