2021. június 14., hétfő, Vazul, Töhötöm napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:33 Guam tárt karokkal várja az afganisztáni kollaboránsokat22:14 Lezuhant egy néző a Wembley Stadion lelátójáról21:55 Revolvert tartana minden fehér ember fejéhez a Yale Egyetem pszichiátere21:25 Olcsó Pulitzer-díj - Heti progresszió (LXXXIV. rész)21:20 Bibinek córesz van: megalakult a koalíciós egységkormány20:51 Biden szerint Washington visszatért globális vezető szerepéhez - de nem akar konfliktust Kínával és Oroszországgal20:24 Szegény szórólapozó DK-sok úgy felháborodtak egy kis frissítő zuhany miatt, mintha rögtön rovarölő jött volna a slagból19:58 Szűk többséggel, de győzhet a józan ész Svájcban19:25 Tehenek támadtak egy futóverseny résztvevőjére Ausztriában18:41 A szultán megvitatná Bidennel az elszomorított Törökország ügyeit a NATO-csúcson18:08 Távol maradt a bankárkormánytól, és máris Salviniék nyakán az Olasz Testvérek17:42 Elkezdődött a Virradat Program megvalósítása17:09 Tüntetés a cigánybűnözés ellen Monoron: Toroczkai: ketyeg a bomba - a Fidesz cigánypolitikája liberálisabb, mint a szociké16:53 Igazi nyár lesz a jövő héten15:47 Személyautóval ütközött egy motoros Eger és Noszvaj között
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Új mecset alapkövét tette le az azeri elnök Susa városában

Új mecset alapkövét tette le az örményektől nemrégiben visszafoglalt hegyi-karabahi Susa városában Ilham Aliyev azeri elnök szerdán - közölte az államfő hivatala.
"Susa városában ma egy új mecset alapkövét helyeztük el, Susában új mecset épül. Azt javasoltam, hogy a mecset formája egy nyolcasra hasonlítson, mert Susát november 8-án szabadítottuk fel" - hangoztatta Aliyev. Hozzátette, hogy az imaház minaretjei a tizenegyes számra fognak emlékeztetni, mert a város a tizenegyedik hónapban került az azeri erők kezére.
Az azeri elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az új mecset helyszínét sem véletlenszerűen választották ki. "Ez Susa felső része, és az itt épülő mecset az egész város látképét uralni fogja" - jegyezte meg Aliyev. Kiemelte azt is, hogy az alapkövet a ramadán végét jelző háromnapos ünnep idején (íd al-fitr), helyi nevén az uraza-bayram nevű muszlim ünnepen helyezték el. Mint mondta, egykor tizenhét mecset volt Susában, de mindet lerombolták, amikor a terület az el nem ismert Hegyi-Karabahi Köztársaság fennhatósága alatt állt.
Az azeri elnök hivatala egyébként a nap folyamán jelentette be egy nagyszabású hadgyakorlat megtartását, amelyen 15 ezer katona vesz részt. A közlés szerint a különböző fegyvernemek közreműködésével május 16. és 20. között zajló manőveren a többi között terroristák semlegesítését és illegális fegyveres csoportosulások provokációi elleni fellépést is gyakorolni fogják.
Aliyev államfő május 7-én nyilvánította Azerbajdzsán kulturális fővárosává Susát. Az elnöki rendelet magyarázata szerint a döntés azért született, hogy helyreállítsák Susa városának történelmi arculatát, visszaadják régi dicsőségét, és újraindítsák hagyományos, tartalmas kulturális életét.
Jereván nemrég az EBESZ minszki csoportjának országaihoz fordult felhívással az Azerbajdzsán fennhatósága alá került hegyi-karabahi örmény kulturális örökség rombolása miatt. Az örmény médiában és Telegram-oldalakon ugyanis felvételek jelentek meg arról, hogy Susában lebontották a 19. század derekán épült örmény ortodox Megváltó Krisztus Kazancsecoc-székesegyház kupoláit.
Azerbajdzsán tavaly szeptember végén támadást indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A csaknem két hónapos háborúban Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszünettel véget ért harcok során súlyos károkat szenvedett a susai örmény székesegyház is.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready