A palesztin szervezet 14 ezres rakétaarzenáljának értékét szakértők több millió dollárra becsülik – írja a Jerusalem Post. Az izraeli-palesztin katonai konfliktusban azonban az izraeli rakétavédelmi rendszer, a Vaskupola a Hamász rakétázásra fordított költségeit jelentősen meghaladja.
Zoom
Rakéták tartanak Izrael felé a Gázai övezetből 2021. május 12-én (fotó: Edi Israel/Flash90)
A Hamász 14 ezresre becsült rakétaállományából mintegy háromezret lőttek ki az elmúlt napokban, ám ezekből csupán néhány száz volt a súlyosabb pusztításra alkalmas, viszont jóval drágább hosszú hatótávolságú rakéta.
Uzi Rubin és Tal Inbar rakétaszakértők ismertették, hogy a Hamász többnyire egyszerre 4–9 lövedék kilövésére alkalmas rakétavetőkkel harcol, valamint hogy egyelőre nem kell attól tartani, hogy a pénzügyi forrásaik szabnának gátat rakétás hadviselésük folytatásának.
Rubin – akit az izraeli rakétavédelmi rendszer atyjának tartanak – közölte: a Hamásznak még a legjobb rakétái is viszonylag egyszerűek és olcsók.
A Hamász által használt, Kasszám típusú rövid hatótávolságú rakéták ára darabonként 300 és 800 amerikai dollár közé tehető.
A hosszú hatótávolságú Hamász-rakéták, az R–160, M–302D, M302–B, J–80, M–75, Fajr 3, Fajr 5 és a második generációs, M–75-ös lövedékek költségeiről már jóval kevesebb nyilvános adat áll rendelkezésre.
Tal Inbar, a Fisher űrkutatási intézet korábbi vezetője a Hamász hosszú hatótávú rakétáinak darabonkénti költségét a rövid hatótávúak két-háromszorosára becsüli. Megjegyzi azonban, hogy
ez sehol sincs a Vaskupola darabonkénti ötven-százezer dolláros árához képest.
(A Wikipédia szócikke szerint egy 2020-as elemzés egyetlen rakéta befogásának költségét 100-150 ezer dollárra becsülte - szemben a Hamász néhány száz dolláros rakétáinak árával - a szerk.)
A Hamásznak ugyan nincsenek olyan kiberhadviselésre alkalmas erőforrásai, mint Észak-Koreának, és olyan pénzügyi háttérrel sem bír, mint a Hezbollah, de mivel Irántól jelentős katonai és pénzügyi támogatást kapnak, még huzamos ideig képesek fenntartani a rakétatámadások jelenlegi intenzitását.
Zoom
Rakétáznak a zsidók is, a palesztinok viszont nem kaptak Vaskupolát Amerikától - Gázában becsapódott lövedék nyomai (fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary)
Inbar felhívja a figyelmet Hasszán Naszrallah Heszbollah-vezér egy 2020-as nyilatkozatára:
A palesztin ellenállási erők által bevetett fegyverek jelentős részét az Iráni Iszlám Köztársaság diplomáciai tevékenységének bevetésével Szudánban gyártják.
Mindkét katonai szakértő arra figyelmeztet, hogy a Hamász még huzamos ideig képes a Gázai övezetből Tel-Aviv és Közép-Izrael támadására rakétákkal.
Eközben a Washington Post arról ír, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta 735 millió dollár értékű precíziós rakéták, úgynevezett okosbombák eladását Izraelnek.
(Index nyomán)