2021. június 15., kedd, Jolán, Vid, Ividő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:06 Megerősítették Egyiptomban a Muszlim Testvériség több vezető tagjának halálos ítéletét21:37 Lakatos Dzsamal Dzsúlió megint hiányzott a névsorolvasásnál21:06 Jeruzsálem muszlim negyedeiben provokálnak Netanjahu hívei - a palesztinok "harag napjával" válaszolnak20:54 Boris Johnson "meglepetése": négy héttel elhalasztotta a korlátozások teljes feloldását20:10 "Szivárványcsaládos felvilágosítást" követeltek a budapesti buzitüntetésen19:02 A balti államok a szovjet rezsimtől elszenvedett deportációk 80. évfordulójára emlékeztek18:38 Putyin: "mindig is megértéssel álltunk hozzá az afroamerikaiak jogaikért folytatott harcához"18:17 Netanjahu megszokásból a kormányfői székbe ült, aztán szóltak neki, hogy már leváltották17:55 Arcátlanság felsőfokon - vérszemet kaptak a négerek17:34 Bota Ágnes: Emlék17:26 Tüntetés a cigánybűnözés ellen Monoron: Toroczkai: ketyeg a bomba16:48 Megint Monor: lépcsőfokokon át vonszolta áldozatát a táskarabló cigány16:27 Újszülött gyermeke megölése miatt kilenc év börtönbüntetésre ítéltek egy nőt Pécsen15:47 Orbán nem késlekedik: az új izraeli kormánynak is letette a hűségesküt15:32 A Mi Hazánk Mozgalom országjárása
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Egy vagyonba kerül a zsidóknak (vagy inkább az amerikaiaknak) a Hamász olcsó rakétáinak elfogása

A palesztin szervezet 14 ezres rakétaarzenáljának értékét szakértők több millió dollárra becsülik – írja a Jerusalem Post. Az izraeli-palesztin katonai konfliktusban azonban az izraeli rakétavédelmi rendszer, a Vaskupola a Hamász rakétázásra fordított költségeit jelentősen meghaladja.
Zoom
Rakéták tartanak Izrael felé a Gázai övezetből 2021. május 12-én (fotó: Edi Israel/Flash90)
A Hamász 14 ezresre becsült rakétaállományából mintegy háromezret lőttek ki az elmúlt napokban, ám ezekből csupán néhány száz volt a súlyosabb pusztításra alkalmas, viszont jóval drágább hosszú hatótávolságú rakéta.
Uzi Rubin és Tal Inbar rakétaszakértők ismertették, hogy a Hamász többnyire egyszerre 4–9 lövedék kilövésére alkalmas rakétavetőkkel harcol, valamint hogy egyelőre nem kell attól tartani, hogy a pénzügyi forrásaik szabnának gátat rakétás hadviselésük folytatásának.
Rubin – akit az izraeli rakétavédelmi rendszer atyjának tartanak – közölte: a Hamásznak még a legjobb rakétái is viszonylag egyszerűek és olcsók.
A Hamász által használt, Kasszám típusú rövid hatótávolságú rakéták ára darabonként 300 és 800 amerikai dollár közé tehető.
A hosszú hatótávolságú Hamász-rakéták, az R–160, M–302D, M302–B, J–80, M–75, Fajr 3, Fajr 5 és a második generációs, M–75-ös lövedékek költségeiről már jóval kevesebb nyilvános adat áll rendelkezésre.
Tal Inbar, a Fisher űrkutatási intézet korábbi vezetője a Hamász hosszú hatótávú rakétáinak darabonkénti költségét a rövid hatótávúak két-háromszorosára becsüli. Megjegyzi azonban, hogy
ez sehol sincs a Vaskupola darabonkénti ötven-százezer dolláros árához képest.
(A Wikipédia szócikke szerint egy 2020-as elemzés egyetlen rakéta befogásának költségét 100-150 ezer dollárra becsülte - szemben a Hamász néhány száz dolláros rakétáinak árával - a szerk.)
A Hamásznak ugyan nincsenek olyan kiberhadviselésre alkalmas erőforrásai, mint Észak-Koreának, és olyan pénzügyi háttérrel sem bír, mint a Hezbollah, de mivel Irántól jelentős katonai és pénzügyi támogatást kapnak, még huzamos ideig képesek fenntartani a rakétatámadások jelenlegi intenzitását.
Zoom
Rakétáznak a zsidók is, a palesztinok viszont nem kaptak Vaskupolát Amerikától - Gázában becsapódott lövedék nyomai (fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary)
Inbar felhívja a figyelmet Hasszán Naszrallah Heszbollah-vezér egy 2020-as nyilatkozatára:
A palesztin ellenállási erők által bevetett fegyverek jelentős részét az Iráni Iszlám Köztársaság diplomáciai tevékenységének bevetésével Szudánban gyártják.
Mindkét katonai szakértő arra figyelmeztet, hogy a Hamász még huzamos ideig képes a Gázai övezetből Tel-Aviv és Közép-Izrael támadására rakétákkal.
Eközben a Washington Post arról ír, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta 735 millió dollár értékű precíziós rakéták, úgynevezett okosbombák eladását Izraelnek.
(Index nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready