Háborús bűncselekményeket követhettek el az elmérgesedő izraeli-palesztin konfliktus szereplői, tevékenységüket a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) kellene kivizsgálnia - követelték az ENSZ szakértői kedden Genfben közzétett állásfoglalásukban.
Zoom
A szakemberek azt vetik Izrael szemére, hogy rakétákkal és gránátokkal löveti a Gázai övezet sűrűn lakott térségeit. Ezek a civilekkel szemben elkövetett válogatás nélküli és túlzó támadások "feltehetően sértik a fegyveres konfliktusokra vonatkozó szabályokat, és háborús bűncselekményt testesítenek meg" - olvasható a szakértői jelentésben.
A palesztin fegyveres csoportok hasonló módon, "szándékosan és kíméletlenül" lövik rakétákkal Izrael lakott területeit. Ez esetben is háborús bűncselekmény állhat fenn - közölték az önkényes kivégzések, tüntetések, terrorellenes műveletek nyomon követésére szakosodott, valamint oktatással és a palesztin térségek helyzetével foglalkozó szakemberek. Hangsúlyozták, hogy
rendkívül egyenlőtlenül zajlik a küzdelem: a világ egyik legjobban felfegyverzett hadserege harcol az izraeli megszállás ellen küzdő palesztinok ellen.
Franciaország kedden Egyiptommal és Jordániával közösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát szorgalmazta az erőszak megfékezésére. A francia diplomácia szerint egy tűzszüneti felszólítást tartalmazó határozat fokozhatná a nyomást a konfliktus szereplőire, hogy véget vessenek az ellenségeskedésnek.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: