Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi döntésében elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladic fellebbezését, és megerősítette a "Balkán mészárosának" is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.
Mladic a 2017-ben hozott, életfogytig tartó szabadságvesztést elrendelő ítélet ellen a következő év márciusában nyújtott be fellebbezést, az ENSZ felügyelete alatt működő nemzetközi ügyészség tavaly augusztusban azonban a határozat fenntartását kérte.
Az ítélet kihirdetését az eredeti ügyrend szerint tavaly márciusra ütemezték, azonban el kellett halasztani, egyrészt mivel Ratko Mladic műtéten esett át, másrészt a koronavírus okozta járványhelyzet miatt.
A hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmus keddi közleménye szerint "a fellebbviteli kamara fenntartja Ratko Mladic életfogytig tartó szabadságvesztésére vonatkozó ítéletet", a döntés jogerős, további fellebbezésnek nincs helye.
A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2017 novemberében hirdetett ítéletet a boszniai szerbek hat egykori vezetője, köztük Ratko Mladic ellen muszlimok terhére a délszláv háború idején elkövetett etnikai tisztogatás ügyében. Mladic vezetésével a Szerb Köztárasági Hadsereg 1995 júniusában előre kitervelten és módszeresen mészárolt le mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat Srebrenicában. A cél a muszlim közösség kiirtása volt. A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát. A srebrenicai mészárlás a boszniai háború legvéresebb tragédiája volt.
Az 1992-1995-ös délszláv háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát. Az ügyet korábban tárgyaló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) az egykori Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek ügyének tárgyalására jött létre. A törvényszék megbízatásának 2017. december 21-i lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át.
Boszniát megosztja az ítélet
A bosznia-hercegovinai háromtagú államelnökség bosnyák és horvát tagja üdvözölte, szerb tagja viszont elítélte, hogy az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa elvetette Mladic fellebbezését.
Sefik Dzaferovic, az államelnökség bosnyák tagja szerint valódi igazságszolgáltatás történt, a következő lépés az, hogy a szerb nép is elfogadja ezt az ítéletet. "Nincs olyan ítélet, amely megfelelő lenne azokért a bűncselekményekért, amelyeket Ratko Mladic követett el. Egyetlen büntetés sem tud teljesen igazságot szolgáltatni, ha figyelembe vesszük az ítéletben szereplő bűnök monstruozitását. Az a tény viszont, hogy a legsúlyosabb ítéletet szabták ki rá, voltaképpen igazságot szolgáltat. Fontos, hogy egy ilyen bűnöző soha többé ne lehessen szabad, lényeges, hogy a bűneit néven nevezték, és fontos, hogy a civilizált világ ezt követően csak háborús bűnösként emlékezik majd rá" - fogalmazott a politikus az ítélethirdetést követő sajtótájékoztatóján.
Sefik Dzaferovic ugyanakkor sajnálatának adott hangot, hogy a bíróságnak "nem volt ereje és bátorsága" arra, hogy népirtásnak minősítse a további hat településen történt gyilkosságokat.
Zeljko Komsic, az államelnökség horvát tagja szerint a keddi ítélet is megerősíti azt a korábbi állítást, hogy a boszniai szerbek tervezetten és szervezetten akartak etnikai tisztogatást végezni Bosznia-Hercegovinában, hogy megvalósíthassák politikai céljaikat. Hozzátette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság mostani vezetése - azzal, hogy nem akarja elfogadni a hágai ítéleteket - ugyanazt az elképzelést akarja megvalósítani, mint a korábban elítélt vezetők, csak most már békés körülmények között. "Ez egyértelműen megmutatja, hogy a boszniai Szerb Köztársaság soha nem lesz önálló és független állam, mert nehéz elhinni, hogy bárki is elismerne valamit, ami bűncselekményeken alapul, és ami a céljai elérése érdekében népirtást is elkövetett" - fogalmazott a horvát társelnök.
Milorad Dodik, a boszniai államelnökség szerb tagja szerint a hágai bíróság döntése a nemzetközi jogba vetett bizalmat ásta csak alá, "a bíróság ugyanis nem tudta bizonyítani a közvetlen felelősséget a bűncselekményekért". Hozzátette: a szerbek számára egyértelmű, hogy ezzel az ítélettel is csak a srebrenicai mészárlás "mítoszát" akarják megteremteni, ami viszont "meg sem történt". "Szerintem ezzel csak Mladic tábornokot tették legendává, a szerb nép pedig tudni fogja, hogy a szellemisége nélkül sokkal nagyobb veszteségek érték volna a nemzetet" - tette hozzá.
Frissítés: Mladic fia revíziót akar
Majdnem harminc év után végre a végéhez ért a "vándorcirkusz", befejezést kapott a Ratko Mladic-ügy - jelentette ki Darko Mladic, a hágai elítélt fia kedden a szerbiai közszolgálati televízióban.
Darko Mladic egyben gratulált Prisca Matimba Nyambe bírónak, amiért véleményében kifejtette, hogy személy szerint ő az eljárás megismétlését tartotta volna a legjobb döntésnek. Darko Mladic szerint a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett ez lett volna az egyetlen járható út. Mint mondta: ilyen ítéletre számított ő is, és édesapja is, hiszen már korábban is látszott, hogy a bürokratikus rendszernek egyáltalán nem állt szándékában a majdnem harminc éve húzódó ügyet megismételni, és elismerni, hogy korábban történtek hibák. Örömének adott ugyanakkor hangot, hogy a bíróság nem súlyosbított az ítéleten, és nem ítélte népirtásnak a srebrenicai mellett a további hat boszniai településen történteket.
Hozzátette: most egyetlen célja az, hogy meglátogassa az apját, és megvitassák, lehetséges-e az ítélet valamiféle revíziója.
A horvát kormány üdvözölte az ítéletet
A horvát kormány üdvözölte és példaértékűnek nevezte az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi jogerős ítéletét, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Horvátországban elkövetett háborús bűnökért nem vonták őt felelősségre.
Ezzel az ítélettel Ratko Mladicot véglegesen és jogerősen elítélték az egyik legsúlyosabb és legkegyetlenebb bűncselekményért, amelyet azzal a céllal követett el, hogy kiirtsa a horvátokat és bosnyákokat Bosznia-Hercegovina egyes területein - olvasható a kormány közleményében.
Zágráb ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot, hogy a bíróság nem állapította meg magas rangú szerb tisztségviselők felelősségét az 1991 és 1995 között elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben. Sajnálatát és elégedetlenségét fejezte a kabinet amiatt is, hogy Mladicot nem ítélték el a Horvátországban elkövetett atrocitásokért.
2. frissítés: szerb belügyminiszter: ez inkább bosszú
Bosszú, és nem ítélet az, ami kedden Hágában született - jelentette ki Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter az ítéletre reagálva.
"(Ratko) Mladic bűnös, mert reagált Naser Oric bűncselekményeire, de Naser Oric nem bűnös a Podrinjában legyilkolt szerb civilekért. Mladic bűnös, mert a szerb hadsereget azokban a Szarajevó környéki falvakban irányította, ahol a szerb katonák születtek és felnőttek, de nem bűnös (Alija) Izetbegovic azért, mert Szarajevóban nincsenek már szerbek, vannak viszont tömegsírok" - fogalmazott Aleksandar Vulin a keddi közleményében.
A szerb belügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy a hágai nemzetközi bíróságot nem is az igazság keresése és a béke megteremtése céljából hozták létre, hanem azért, hogy a szerbek felett ítélkezzen, így ez a bíróság "beteljesítette a célját".
Aleksandar Vucic szerb államfő és Ana Brnabic miniszterelnök egyelőre nem kívánta kommentálni a keddi ítéletet. Ana Brnabic csak annyit mondott, nem akar egyelőre véleményt nyilvánítani, az este folyamán ugyanis az államfővel együtt részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának online ülésén, ahol Aleksandar Vucic az ítéletről fog beszélni. "Szerbia teljes mértékben elhivatott a háborús bűnök felkutatása mellett, kiáll az összes bűntett kivizsgálása, a vádlottak előállítása és a háborús bűnösök megbüntetése mellett már harminc éve" - mondta a belgrádi Pink Televízióban a miniszterelnök.
(MTI)