2021. július 31., szombat, Oszkár, Bató, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:47 Buszrobbantással jelezték az iszlamista fiúk Szomáliában, hogy nem szeretnek focizni22:26 Nyolcvan kilogrammos kék zafírt találtak egy Srí Lanka-i drágakőbányában22:05 Az iraki kormány közölte: nem tudja megakadályozni, hogy a "turisták" Fehéroroszországba utazzanak21:31 Ábrahám Barnabás a kuruc.infós munkásságáról: büszkeséggel tölt el e széles és kitűnő olvasótábor21:06 Ne engedjük, hogy demoralizáljanak!20:38 A bolgár elnök ismét a Van Ilyen Nép pártot bízta meg kormányalakítással20:16 Meteorológiai szolgálat: egy-két napon belül vége a hőhullámnak19:43 Szijjártó: ismét lesz magyar űrhajós19:27 Gaudi a Facebook-oldalának "kilövéséről" és a kiszabadult két székely hazafi ügyéről18:53 Több mint öt év börtönt kapott a "brightoni macskagyilkos"18:27 Templomi rongáló ellen indult eljárás Lentiben18:02 Varsó szerint is módosítani kell a lengyel bíróságok EU által bírált fegyelmi rendszerét17:41 Óvszerrel "javította meg" a kajakját egy ausztrál versenyző17:06 Von der Leyenék nagyon elszólták magukat: a cigányok védelmében ellenzik az etnikai alapú profilalkotást16:43 Több jármű kapott lángra egy belvárosi mélygarázsban Budapesten
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Lengyel kormányszóvivő: tisztázni fogjuk az Európai Bizottsággal a fegyelmi rendszer miatt fennálló véleménykülönbségeket

Reklám

Varsó tisztázni fogja az Európai Bizottsággal a lengyelországi bírákat érintő fegyelmi rendszer miatt fennálló véleménykülönbségeket - jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kedden, reagálva arra, hogy Brüsszel aznap bejelentette az ügyben hozott uniós ítélet végrehajtását célzó lépéseket.
A lengyel kormány elemezni fogja az Európai Bizottság (EB) által továbbított dokumentumokat - közölte Müller a Twitter közösségi honlapján tett bejegyzésében.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezt megelőzően közölte: a Varsóba továbbított levélben magyarázatot kért az Európai Unió Bírósága múlt heti két, a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája működését érintő döntésének végrehajtásáról. Az EB alelnöke, Vera Jourová pedig tudatta: a brüsszeli testület azzal bízta meg Didier Reynders igazságügyi biztost, hogy lépéseket tegyen az ítélet végrehajtása érdekében.
Jourová e vonatkozásban egy új, pénzügyi bírság kiszabását célzó kötelezettségszegési eljárás elindítását helyezte kilátásba Varsónak, amennyiben augusztus 16-ig nem erősíti meg az EU Bírósága ítéletének teljeskörű végrehajtását.
Erre válaszul a lengyel kormányszóvivő a Twitter-bejegyszésében aláhúzta: Lengyelország más uniós tagállamokhoz hasonlóan szükségesnek tartja az uniós alapszerződések betartását, ezek pedig egyenesen meghatározzák, mely hatáskörök lettek az EU-ra átruházva, és mely ügyek tartoznak kizárólagosan tagállami hatáskörbe.
Varsó az igazságügy szervezését az uniós országok belügyének tartja. A lengyel alkotmánybíróság múlt szerdán az igazságügy szervezését illetően megerősítette a lengyel jog elsőbbségét az uniós joghoz képest.
Müller kiemelte továbbá, hogy a lengyelországi jogi megoldások hasonlóak a más európai országokban használtakhoz. "Megfelelő párbeszédet indítunk az EB-vel az e témakörben fennálló véleménykülönbségek tisztázása végett" - olvasható a bejegyzésében.
A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Sebastian Kaleta viszont úgy látta: a párbeszéd az utóbbi években meddőnek bizonyult, az EB "rosszhiszeműen cselekszik", sérti az alapszerződéseket és beavatkozik a lengyel alkotmányos rendbe. "További párbeszéd e cselekvés igazolását jelenti" - olvasható az egyik kisebb kormánykoalíciós párthoz, a Szolidáris Lengyelországhoz tartozó Kaleta Twitter-bejegyzésében.
A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform alelnöke, Borys Budka a közösségi médiában úgy foglalta össze a helyzetet: a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett kormány "egy hónapot kapott arra, hogy törölje az úgynevezett fegyelmi kamarát a jogrendből", ezt követően a lengyel adófizetők pénzéből kell fedezni a bíróság által kiszabható bírságot.
Még az EB bejelentése előtt a lengyel legfelsőbb bíróság szóvivője, Aleksander Stepkowski közölte: az EU Bírósága ítéletére adandó reakció csak a fegyelmi kamara tagjain múlik, ez ügyben a lengyel jog fényében a legfelsőbb bírósági elnök sem illetékes.
Eltérő véleményt fogalmazott meg kedden a varsói legfelsőbb bíróság kilenc tagja, akik szerint az uniós ítélet következtében a fegyelmi kamara működését haladéktalanul fel kell függeszteni.
A 2018-ban az EB által több szempontból is bírált lengyel igazságügyi reform keretében megalakított fegyelmi kamara elsősorban az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokkal foglalkozik.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready