Őrizetbe vették Madridban Hugo Carvajalt, a venezuelai katonai hírszerzés volt vezetőjét, akit az Egyesült Államok kábítószer-csempészettel vádol - jelentette be a spanyol rendőrség pénteken.
A 61 éves férfi 2019 óta szökésben volt, a rendőrök csütörtök este akadtak a nyomára egy madridi lakásban az amerikai kábítószerellenes ügynökséggel (DEA) közösen végrehajtott művelet során.
Carvajal 2019 márciusában érkezett Spanyolországba hamis útlevéllel, miután Venezuelából a kialakult politikai helyzet miatt menekült el.
Hugo Chávez néhai venezuelai elnök egykori bizalmasaként nyilvánosan elismerte ideiglenes elnöknek Juan Guaidó ellenzéki vezetőt, szemben Nicolás Maduro elnökkel, és ugyanerre biztatta katonatársait is.
2019 áprilisában egyszer már őrizetbe vették Madridban, de a bíróság akkor elutasította a kiadását az Egyesült Államoknak, és pár hónapon belül szabadon engedték. Mire a bíróság megváltoztatta ezt a döntést, és a kiadatás mellett határozott, elrendelve a letartóztatását, addigra Carvajal már elrejtőzött a hatóságok elől.
A rendőrség közlése szerint Carvajal az utóbbi majdnem két évben soha nem hagyta el a búvóhelyéül szolgáló lakást, még az ablak közelébe sem ment.
(MTI)