Visszautasította a kubai kormány az ellenzék kérelmét, hogy november 15-én tüntetést tarthasson. A döntést a kabinet "provokációra", illetve arra hivatkozva utasította el, hogy a szervezőket Washington támogatja, így kívánva előidézni rendszerváltást.
"A (tüntetés) kezdeményezői és nyilvános képviselői - akik közül többen felforgató szervezetekkel vagy az amerikai kormányzat által pénzelt ügynökségekkel állnak kapcsolatban, nyilvánvalóan politikai rendszerváltást akarnak elérni Kubában" - olvasható a hatóságok válaszában, amelyet a Cubadebate hivatalos honlapon tettek közzé.
A kommunista kubai kormány a Havannában és több más tartományban egyidejűleg tervezett tüntetést provokációnak nevezte, emlékeztetve a kubai szocialista rendszernek a 2019. évi alkotmányban elfogadott, visszavonhatatlan jellegére.
A havannaihoz hasonló választ adtak a hatóságok a Holguín, Cienfuegos, Pinar del Río, Las Tunas, Santa Clara és Guatánamo tartományokban tervezett megmozdulásokra is, ahol az "erőszak ellen", a "politikai foglyok szabadlábra helyezéséért" és a "változásért" akartak tüntetni. Az engedélykérelmekben az új alkotmánynak a törvényes és békés gyülekezéshez, a tüntetéshez és egyesüléshez való jogot elismerő 56. cikkére hivatkoztak.
Július 11-én a szigetország mintegy ötven városában tüntettek, az 1959. évi kubai forradalom óta nem látott méretű megmozdulások során egy ember meghalt, több tucatnyian megsebesültek és több mint ezer embert vettek őrizetbe, közülük több százan azóta is rács mögött vannak.
(MTI)