Az antiszemitizmus nemcsak a németek korábbi nemzedékeinek szégyene, hanem a jelenkori német társadalom problémája - emelte ki Bärbel Bas, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke csütörtökön az auschwitz-birkenaui munkatábor "felszabadításának" 77. évfordulóján tartott ünnepi ülésen.
Zoom
Fotó: Clemens Bilan/EPA
A legfőbb német közjogi méltóságok és az izraeli parlament (Kneszet) elnökének részvételével tartott emlékülésen a Bundestag elnöke a "német társadalom átalakulásáról" szólva aláhúzta,
a lakosság egyre nagyobb részének nincsenek német felmenői, és ezeknek az embereknek a huszadik századi borzalmak német történelme nem a saját történelmük.
Ez szerinte még fontosabbá teszi az iskolák, emlékhelyek és múzeumok munkáját.
Ugyanakkor az emlékezés és a történelem ismerete önmagában nem ad védettséget az "ordas eszmékkel" szemben. Ezt mutatja, hogy a német lakosság egyharmada úgy gondolja, hogy a zsidók a kelleténél nagyobb befolyással rendelkeznek.
A többséget ugyan nem sikerült "gyűlölködésre uszítani és elszakítani a demokráciától", de "az antiszemitizmus köztünk van", a "jobboldali szélsőségesek, a revizionisták és a nacionalisták" választási sikerei pedig azt mutatják, hogy legfőbb ideje cselekedni - mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus.
Hangsúlyozta, hogy "több bátorságot kell venni az intoleranciához", megértés és türelem nélkül kell fellépni az embergyűlölettel, antiszemitizmussal és rasszizmussal szemben.
A demokrácia nem viseli az örökkévalóság pecsétjét, hanem olyan polgároktól függ, akik értékelik és élettel töltik meg - tette hozzá Bärbel Bas.
Miki Levy, a Kneszet elnöke a német-izraeli barátságról szólva aláhúzta, hogy mindkét nemzetnek sikerült kiemelkednie egy történelmi traumából, és az európai zsidók holokausztjának örökkévalóságig élő szörnyű emlékéből pedig erőt merítenek a közös értékeken és álmokon, a demokrácián és a szabadságon nyugvó jövő építéséhez. A Kneszet elnöke köszönetet mondott az előző német kancellárnak, Angela Merkelnek a két ország kapcsolatának elmélyítéséért. Hozzátette: Izrael számít Merkel utódjára, Olaf Scholzra, és tudja, hogy az új kancellár folytatja ezt a sokéves hagyományt.
A Bundestagban 26. alkalommal tartottak emlékülést a "náci diktatúra áldozatainak tiszteletére".
(MTI nyomán)