Kelet-Jeruzsálemben mintegy 50 ezer részvevője volt az úgynevezett „zászlós menet” zsidó nacionalista, s gyakori rasszista rigmusok skandálásával kísért provokatív felvonulásnak. A palesztinok Izrael és a palesztin területek több településén tiltakozásul tüntettek, és alternatív „palesztin zászlós vonulást” tartottak, amelyet az izraeli rendőrség mindenütt szétvert. Estére a megszállt Kelet-Jeruzsálem Sejh Dzsarráh negyede és főutcája, a Szaláh ed-Dín utca palesztin tüntetők és a rendőrség összecsapásai következtében valóságos csatatérré változott – írja a Jedi’ot Áháronot és a Palesztin Információs Központ (Palinfo).
Zoom
A „zászlós menet” egy csoportja (fotó: AFP)
A héber naptár szerinti Ijjár hónap 28-án (amely az idén a mai napra esik), Jeruzsálem napján minden évben megrendezik az úgynevezett „zászlós menet” vagy „zászlós tánc” nevű provokatív tüntetést. A tömegmegmozdulás lényege: a megszállt Kelet-Jeruzsálem palesztin és más, nem zsidó lakosságának heccelése, megalázása. A Jeruzsálem napja nevű állami ünnepen a zsidók az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálem, illetve a korábban is izraeli fennhatóság alatti Nyugat-Jeruzsálem egyesítését ünneplik.
Zoom
Vonul a tömeg a Siratófal felé (fotó: Alex Kolomoisky)
A több tízezres zsidó tömeg ezen napon – amiképpen ma is – a kora délutáni óráktól táncolva, énekelve, izraeli zászlókat lengetve és palesztinellenes fajvédő szólamokat is skandálva hömpölyög a Damaszkuszi kaputól kiindulva a Kelet-Jeruzsálemben levő egyik zsidó szent helytől, nevezetes zsinagógától a másikig, míg a „zászlós menet” végállomása a Templom-hegy nyugati támfala, azaz a Siratófal előtti térség.
Zoom
Újságírót „rendszabályoznak meg” az izraeli rendőrök (fotó: AFP)
Így zajlott az idei „zászlós menet” is, amelynek az Izraeli rendőrség szerint mintegy 50 ezer részvevője volt. A palesztinokat heccelő zsidó nacionalisták menetének biztosítására több mint 3 ezer rendőrt, határrendőrt, illetve civil ruhást vezényeltek Kelet-Jeruzsálembe. A Bejtár Jeruzsálem labdarúgócsapat szélsőséges, rasszista szurkolóiból alakult La Familia nevű szefárd zsidó csoport tagjai már a menet elején palesztinellenes, gyűlölködő rigmusokat skandáltak, mint például „So’áfát (egy palesztin menekülttábor Kelet-Jeruzsálemben – H. J.) lángba borul”, vagy „A zsidó jó lélek, míg az arab kurva fia”. A „zászlós táncosok” ezen kívül Mohamed prófétát gúnyoló, s az arabok meggyilkolását szorgalmazó jelszavakat kiabáltak.
Zoom
Drón vontatta palesztin zászló a Damaszkuszi kapu fölött (fotó: AFP)
A palesztinok persze amennyire a túlerővel szemben képesek voltak, tiltakoztak, tüntettek a zsidó provokáció ellen, amit a rendőrség azonnal megtorolt, elnémított. A Vörös Félhold tájékoztatása szerint a megszálló fegyveresek föllépésének eddig mintegy 70 palesztin sérültje van. A rendőrök a Damaszkuszi kapu közelében brutálisan megverték a Vörös Félhold mentőseit, akik szerették volna megközelíteni az egyik megsérült palesztint.
Zoom
Egy palesztinnak nem tetszik a zsidó zászlóvivő az Óvárosban (fotó: AP)
A zsidók „zászlós vonulásával” egy időben a palesztinok is szerveztek egy palesztin zászlós alternatív vonulást a megszállt Kelet-Jeruzsálem főutcájának számító Szaláh ed-Dín (Szaladin) utcában és Kelet-Jeruzsálem más utcáin, de az izraeli rendőrség megakadályozta a vonulásukat. A palesztinok a zsidó „zászlós menet” indulásakor az óvárosi Damaszkuszi kapu feletti térségben drón segítségével egy nagy méretű palesztin zászlót vontattak a levegőben.
Zoom
Utcai tiltakozás Kelet-Jeruzsálem Sejh Dzsarráh negyedében (fotó: Jediot Áháronot)
Még a menetet megelőzően a mai nap folyamán mintegy 2 600 szélsőséges zsidó ment fel a Szikla- és az El-Ákszá-mecset helyére, a Templom-hegyre, hogy ezzel is kifejezzék: a jeruzsálemi Templom-hegy, az egykori zsidó szentély helye kizárólag a zsidóké és senki másé. Az iszlám harmadik legszentebb helyének számító El-Ákszá-mecsetből palesztin fiatalok kővel dobálták meg a zsidó provokátorokat.
Zoom
Az alternatív „palesztin zászlós menet” Kelet-Jeruzsálemben (fotó: Palinfo)
A Siratófal előtti térségre érkező menet részvevői magyar idő szerint 18 órakor megkezdték a már hagyományosnak mondható „zászlós táncot”, miközben a megszállt Kelet-Jeruzsálem több negyedében, így az utóbbi idők híreiben sokszor szereplő Sejh Dzsarráh negyedben a palesztinok tiltakozó tüntetésbe kezdtek az izraeli megszállás, illetve a „zászlós menet” nevű provokáció ellen. A Jedi’ot Áháronot híre szerint a Sejh Dzsarráh negyed és a Szaláh ed-Dín utca a palesztinok és a rendőrség közti összecsapások következtében valóságos csatatérre emlékeztet.
H. J. – Kuruc.info