Az Európai Unió elítéli és jogellenesnek tartja a luhanszki, a donyecki és a herszoni régióban az Oroszországhoz való csatlakozásról tervezett népszavazás megtartását, mely sérti Ukrajna függetlenségét, önállóságát, területi egységét és a nemzetközi jogot - foglalt állást Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő kedden.
Josep Borrell közleményében aláhúzta, az ilyen intézkedések eredményei semmisek lesznek, és azokat az EU és tagállamai nem ismerik el.
Az érintett területeken a hét folyamán megkezdeni tervezett népszavazás Oroszország kísérlete arra, hogy legitimálja jogtalan katonai ellenőrzését, célja Ukrajna határainak erőszakos megváltoztatása az ENSZ alapokmányának, valamint Ukrajna függetlenségének, önállóságának és területi egységének egyértelmű megsértésével - emelte ki.
"A voksoláson leadott jogellenes szavazatok semmilyen körülmények között sem tekinthetők úgy, hogy az állandó orosz katonai fenyegetettség és megfélemlítés alatt élő emberek szabadon kifejezték akaratukat" - fogalmazott a főképviselő.
Oroszországot, annak vezetését, valamint mindazokat, akik részt vesznek a kihirdetett népszavazások lebonyolításában, valamint a nemzetközi jog megsértésében Ukrajna területén, felelősségre fogják vonni, és a népszavazási tervek Oroszországgal szembeni további korlátozó intézkedések megfontolását teszik szükségessé - jelentette ki Borrell.
Az Európai Unió továbbra is megingathatatlanul támogatja Ukrajnát, és arra szólítja fel Oroszországot, hogy haladéktalanul, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki teljes katonai erejét és felszerelését a megtámadott ország területéről - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.
Ez csak természetes: Washington soha nem fogja elfogadni az álreferendumot
Az Egyesült Államok határozottan elutasítja Moszkva törekvését, és soha nem fogja elfogadni az Oroszország által katonailag megszállt ukrán területeken tartott, színlelt népszavazást - jelentette ki Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kedden Washingtonban.
Újságírók előtt Sullivan leszögezte: Washington nem hajlandó elfogadni, hogy Oroszország magáénak követel ukrán területeket. A szóban forgó térségeket - mint a szakadár Luhanszki és a Donyecki népköztársaságok - "csak és kizárólag Ukrajnához tartozó területként ismerjük el" - mondta.
A tanácsadó által álreferendumként emlegetett népszavazás - mint fogalmazott - "sérti a szuverenitás és a területi integritás alapelveit, amelyeken az egész nemzetközi rendszer nyugszik". Hozzátette, tisztában vannak vele, hogy amennyiben megtartják a népszavazást, az eredményt is manipulálni fogják.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár keddi Twitter-bejegyzésében ugyancsak elutasította Moszkva szándékait a megszállt térségekre vonatkozóan. Mint írta, "az álreferendumoknak semmifajta legitimitásuk nincsen", és csak Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen indított háborújának elmérgesedését segítik.
"A nemzetközi közösségnek kötelessége elítélni a nemzetközi jog ezen példátlan megsértését, és kiállni Ukrajna védelme mellett" - szólított fel a NATO-főtitkár.
Olaf Scholz német kancellár, aki az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt, New Yorkban kijelentette: "világos, hogy az ilyen álreferendumokat nem lehet elfogadni". Sullivanhez hasonlóan Scholz is Ukrajna szuverenitásának és integritásának védelmét, valamint a nemzetközi jog megsértését hangoztatta.
"Ha a Donyec-medencei népszavazás ötlete nem lenne oly tragikus, viccesnek találnám" - nyilatkozott újságíróknak Emmauel Macron francia elnök. A szintén az ENSZ-közgyűlésen részt vevő államfő szerint a referendum bejelentése "paródia", és - mint mondta - a nemzetközi közösség értelemszerűen nem fogja elfogadni a döntést, amely "a cinizmus ismertetőjegyének" tudható be.
A franciák beszélnek gyarmatosításról
Oroszország a gyarmatosítás korának visszatértét provokálta ki Európában azzal, hogy megtámadta Ukrajnát február végén - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök kedden New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán felszólalva.
"Február 24. óta az imperializmus és a gyarmatosítás korszakához való visszatérés tanúi lehetünk. Franciaország elutasítja ezt, és megrögzötten a békét fogja keresni" - húzta alá.
"Ki viselkedik hegemónként manapság, ha nem Oroszország?" - kérdezte. "Akik ma veszteg maradnak, saját érdekeikkel szembemenve vagy titokban (...) az új imperializmus, a kortárs cinizmus ügyét szolgálják, aláásva nemzetközi rendünket, amely nélkül nem lehetséges a béke" - hangoztatta a francia elnök.
Zuzana Caputová szlovák államfő arra szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vétójoggal rendelkező állandó tagjait, hogy viseltessenek fokozott felelősséggel a béke fenntartása iránt. "Az ENSZ előtt világos célkitűzés áll, ez pedig a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, a népek közti békés kapcsolatok fejlesztése és a nemzetközi együttműködés megvalósítása. Különös felelősség terheli azokat az országokat, amelyek az ENSZ BT állandó tagjainak minősülnek" - mondta Caputová, felszólítva utóbbiakat a béke védelmére és az ENSZ alapokmányának tiszteletben tartására.
A szlovák államfő hangsúlyozta, hogy Oroszország eltávolodott a világszervezet alapokmányától azzal, hogy megkezdte hadműveletét Ukrajnában. "Szlovákia Ukrajna szomszédja, és a biztonságunk kerül veszélybe emiatt" - jelentette ki a lehető legszigorúbb szankciókat követelve Oroszországgal szemben. Felidézte, hogy Szlovákia minden lehetséges támogatást megad az ukrán vezetésnek, ideértve a katonai típusú segítséget is. Egyben felszólította az ENSZ-tagországokat, hogy kövessék Pozsony példáját.
(MTI)