Örményország védelmi minisztériuma pénteken azzal vádolta meg Azerbajdzsán fegyveres erőit, hogy tüzet nyitottak örmény állásokra, megsértve ezzel a tűzszüneti megállapodást - közölte a tárca a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.
Péntek reggel az azerbajdzsáni fegyveres erők egységei megsértették a tűzszüneti rendszert, több ponton tüzet nyitottak az örmény-azerbajdzsáni határ keleti részén található örmény állásokra - írták a Facebookon.
Örményország arról számolt be, hogy erői viszonozták a tüzet. A támadásnak nincsenek áldozatai katonáik sorában.
A bakui védelmi minisztérium később közleményt adott ki, amely szerint örmény fegyveres alakulatok több ízben különböző kaliberű tűzfegyverekkel lőtték az azerbajdzsáni hadsereg állásait. A tárca hangsúlyozta, hogy az azerbajdzsáni alakulatok "megfelelő válaszlépéseket tettek".
A hét elején Baku azzal vádolta Örményországot, hogy aknavetőkkel és gránátokkal támadta erőit.
A két fél közötti harcok a hónap elején robbantak ki ismét. Az összetűzésekben, amelyek a 2020-ban kitört hathetes háború óta a legvéresebbek voltak a két egykori szovjet tagköztársaság között, mintegy kétszáz katona vesztette életét. Örményország szerint Azerbajdzsán megtámadta a területét, és - nem a vitatott hegyi-karabahi térség részét képező - településeket foglalt el Örményország határain belül.
Azerbajdzsán azt állította, hogy az örmény fél "provokációira" válaszolt.
(MTI)