Drámaian romlottak az életkörülmények Szíriában az elmúlt években, se kenyér, se áram, se remény nem maradt az embereknek - mondta el Ibrahím Alszabag ferences pap az APA osztrák hírügynökségnek.
A damaszkuszi kormány elleni szigorú szankciók, a koronavírus-világjárvány és a libanoni pénzügyi összeomlás hármas csapása után kitört az ukrajnai háború, melyben "mindannak a megismétlődését láttuk, amit Szíriában átéltünk: amit gyors lerohanásnak gondoltak, hosszú háborúvá változott" - mondta az atya, aki a Szent Ferenc plébániát vezeti Aleppóban, ahol a háború 12 éve után különlegesen nehézzé vált az élet. A hajdan észak-szíriai gazdasági központból mára "kisváros, falu" maradt. Naponta két órán át van áram, télen nem volt fűtőolaj, "embertelenek az életfeltételek" - magyarázta.
Az ukrajnai háború hatásait Szíriában közvetlenül lehet érezni, az ukrán gabonaimport kiesése még több éhezést, még több szenvedést hozott Ibrahím Alszabag szerint.
2016 végén Aleppót elhagyták az utolsó felkelők, a lakosság 75 százaléka meghalt vagy kitelepítették őket, a városnak csak a a romjai maradtak, ám még mindig volt remény. Az atya szavai szerint azóta romlott a humanitárius helyzet, a gazdaság padlóra került, rengetegen élnek a szegénységi küszöb alatt. Az infláció és az emelkedő árak tetézik a bajt. A ferencesek ingyenkonyhával segítenek a város legszegényebbjein és a betegeken. A kórházak és az egészségügyi ellátás is hatalmas károkat szenvedett, a korábban ingyenes ellátás ma már fizetős, amit rengetegen nem engedhetnek meg maguknak az atya szavai szerint.
A ferences atya nem látja, hogyan javulhatnának a dolgok. "A fiatalok kivándorolnak, az öregek feladják" - mutatott rá. "Elveszítjük azokat, akikkel együtt a jövőt kellene építenünk" - tette hozzá.
A szomorú helyzetben az egyházközségeknek komoly társadalmi feladataik vannak. A ferencesek stratégiája, hogy "a béke jelét adják az embereknek". Az egyházak együttlétet biztosítanak az embereknek, sporthoz, szórakozáshoz juttatják őket. Az állami hatóságok nagyra értékelik az egyházak tevékenységét - mondta az atya.
Az egész világnak segítenie kellene az újjáépítésben, noha az emberek most úgy érezhetik, a külföldi szereplőket a saját érdekeik mozgatják az atya szerint. "A hatalom játékszerének érezzük magunkat" - tette hozzá.
A Damaszkuszból származó Ibrahím atya Rómában tanult, majd 2014-ben visszatért Szíriába, hogy átvegye az aleppói plébániát. A ferences rend nemsokára Názáretbe küldi.
(MTI)