Kazahsztánban megnőtt a szomszédos Oroszországból érkezők száma - közölték a helyi hatóságok pénteken.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, az ukrajnai háború miatt elrendelte a tartalékosok mozgósítását, amely az első ilyen döntés a második világháború óta. A bejelentés nyomán sok hadköteles korú férfi elhagyta Oroszországot - írta jelentésében a Reuters.
Egy neve elhallgatását kérő szemtanú, aki csütörtökön hosszú órákig várakozott az egyik határátkelőhelyen, azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy az orosz oldalról érkezők szokatlanul nagy forgalma volt tapasztalható, és az orosz határőrök hosszas, alapos ellenőrzéseknek vetették alá a kilépő orosz járművek utasait. A szemtanú szerint a határon átjutni szándékozók között sok olyan férfi volt, aki 35 év alatti, sorköteles korúnak tűnt.
Az orosz-kazah határon - a világ második leghosszabb határán - működő 30 közúti ellenőrző pont közül négy különösen zsúfolt volt - számolt be közleményében a kazah határőrség, anélkül, hogy pontos adatokat közölt volna az érkezőkről.
A határon átkelő kazah kamionsofőrök videókat tettek közzé az interneten, amelyeken hosszú, főként személygépkocsikból álló sorok láthatók.
(MTI)