Vádat emeltek csütörtökön korrupció miatt Igor Dodon korábbi moldovai államfő ellen - jelentette be csütörtökön a Moldovai Korrupcióellenes Ügyészség.
A 47 éves volt államfőt nagyszabású korrupcióval és bűnszervezetben elkövetett illegális pártfinanszírozással vádolják. A vádhatóság szerint a terhére rótt bűncselekményeket Dodon hivatali ideje alatt követte el.
Az ellenzéki szocialista párt (PSRM) vezetőjét május 24-én vették őrizetbe, miután házkutatást tartottak otthonában az úgynevezett Kuljok- (kistáska) ügy miatt. Dumitru Robu ügyész akkor büntetőeljárást rendelt el Dodon ellen a 2019 júniusában megjelent videók nyomán. A felvételeket rejtett kamerával készítették a Demokrata Párt akkori vezetője, Vladimir Plahotniuc oligarcha irodájában. A felvételen látható, amint Plahotniuc, aki aktívan gyűjtött kompromitáló adatokat politikusokról, megpróbál átadni Dodonnak egy fekete táskát, amely feltehetően pénzt tartalmaz.
Dodon a felvételen nem vette át a táskát, hanem egy Costea nevű személyt nevezett meg, aki majd továbbítja azt egy bizonyos Cornelnak, aki a moldovai sajtó szerint egy szocialista párti képviselő és a volt elnök egyik bizalmasa.
A korrupcióellenes ügyészség szerint Dodon 600 ezer és egymillió dollár közötti összeget kaphatott az oligarcha körül kiépült, "gazdasági, társadalmi és politikai célokkal rendelkező bűnszervezettől", hogy ebből fedezhesse pártja kiadásait, ideértve a PSRM tagjainak fizetését is. Cserébe Dodon kormánykoalíciót ígért Plahotniuc Demokrata Pártjával.
Dodon ellen párhuzamosan három másik vizsgálat is folyamatban van hazaárulás, a kampány- és pártfinanszírozási törvény megsértése, valamint jogalap nélküli gazdagodás miatt.
Az oroszbarátnak tartott Igor Dodont a 2016 őszén megtartott első közvetlen elnökválasztáson választották meg államfőnek, és 2020 decemberéig állt az ország élén, amikor is az európai irányultságúnak tartott Maia Sandu volt kormányfő nyerte meg az elnökválasztást. Ez idő alatt a moldovai alkotmánybíróság több ízben is felfüggesztette elnöki tisztségéből, többször miniszteri kinevezések elutasítása miatt.
(MTI)