Először fordult elő a közös légi járőrözések történetében, hogy orosz katonai gépek egy kínai repülőtéren, míg kínai gépek egy oroszországi repülőtéren szálltak le - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.
A tárca tájékoztatása szerint orosz Tu-95MSZ stratégiai rakétahordozók egy csoportja és kínai Hong-6K stratégiai bombázók szerdán mintegy nyolc órán át tartó légi járőrözést hajtottak végre a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger vizei felett. A légi csoport vadászkíséretét orosz Szu-30SZM és Szu-35SZ repülőgépek biztosították.
A moszkvai katonai tárca szerint a stratégiai rakétahordozókat az útvonal egyes szakaszain más külföldi vadászgépek kísérték. A közlemény értelmében az orosz és a kínai repülőgépek szigorúan a nemzetközi jog rendelkezéseivel összhangban jártak el, idegen államok légterét nem sértették meg,
A közös járőrözést a 2022-es katonai együttműködési terv szerint hajtották végre, és nem irányult harmadik országok ellen. A gyakorlaton részt vevő összes repülőgép visszatér a saját repülőterére - áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.
(MTI)