Megszavazta az amerikai szenátus kedd éjjel az azonos neműek "házasságának" szövetségi szintű elismerését megerősítő törvényjavaslatot, amelyet azért kezdeményezett a Demokrata Párt, mert attól tartottak, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai legfelsőbb bíróság eltörölheti az ilyen "házasságokat" országszerte legalizáló 2015-ös döntést.
A szűkszavúan megfogalmazott törvényjavaslatot - amely arra kötelezi a szövetségi kormányzatot, hogy minden olyan házasságot ismerjen el törvényesnek, amelyet legálisan kötöttek az adott amerikai államban - garanciának szánják arra az esetre, ha a legfelsőbb bíróság az azonos neműek "házassága" ellenében döntene.
A törvényjavaslat azonban nem tiltja meg az államoknak, hogy megakadályozzák az azonos neműek "házasságát" az adott tagállamban, ha a legfelsőbb bíróság lehetővé teszi ezt számukra.
A szenátus 61:36 arányban fogadta el a törvényjavaslatot, amelyet 12 republikánus párti szenátor is támogatott. A javaslat jóváhagyásához 60 igen szavazatra volt szükség; egy demokrata és két republikánus párti szenátor nem vett részt a voksoláson.
Hasonló, de nem teljesen azonos szövegű törvényjavaslatot fogadott el az amerikai képviselőház is az év során, amelyet akkor 47 republikánus párti képviselő is támogatott. A képviselőház várhatóan a jövő héten hagyja jóvá a mostani szenátusi változatot, amely Joe Biden amerikai elnök aláírását követően emelkedhet törvényerőre.
Az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban eltörölte a Roe kontra Wade-ügyben 1973-ban hozott, az abortuszhoz való jogot szövetségi szinten biztosító legfelsőbb bírósági döntést. Akkor Clarence Thomas legfőbb bíró a döntést támogató véleményében kifejtette, hogy a bíróságnak meg kellene fontolnia más, egyéni szabadságjogokat biztosító legfelsőbb bírósági döntések visszavonását is, beleértve az azonos neműek "házasságával" kapcsolatban 2015-ben hozott döntést.
Színesbőrű vezetőt választottak az amerikai képviselőházi demokraták Nancy Pelosi utódaként
Az amerikai képviselőház demokrata tagjai szerdán megválasztották új vezetőjüket Hakeem Jeffries New York-i képviselő személyében, aki az első színesbőrű képviselőcsoport-vezető lesz a kongresszus mindkét házát tekintve is.
Az 52 éves "afroamerikai" politikus Nancy Pelosit követi a poszton, aki 20 év után, a demokraták úgynevezett többségi vezetőjeként, a képviselőház elnökeként köszön le posztjáról. Hakeem Jeffries a kisebbségbe került demokrata párti képviselőcsoportot vezeti januártól, amikor az új kongresszus összeül.
Megválasztása után Jeffries úgy fogalmazott, hogy a "képviselőházi demokraták elkötelezettek abban, hogy keményen harcoljanak a dolgozó családokért, a középosztálybeli honfitársaikért, valamint azokért, akiknek az a vágya, hogy a középosztályba kerüljenek".
Jeffriest először 2012-ben választották a képviselőház tagjává New York város Brooklynt is magában foglaló választókörzetében, 2019 óta pedig már egyik vezetője a kongresszusi demokrata képviselőcsoportnak. Politikai felfogását tekintve a Demokrata Párt erősen baloldali vonulatához sorolják.
Megválasztását a demokraták szenátusi vezetője, Chuck Schumer fordulópontként értékelte az amerikai kongresszus történetében.
(MTI nyomán)