Németországban vádat emeltek hazaárulás miatt öt "szélsőjobboldali emberrel" szemben, akik Karl Lauterbach egészségügyi miniszter elrablását tervezték, és állítólag készek voltak gyilkolni is a német kormány megdöntése érdekében - jelentette be hétfőn a német főügyész.
A vádhatóság tájékoztatása szerint a csoport 2022 januárjának közepén alakult azzal a céllal, hogy "erőszakkal polgárháborús állapotokat teremtsen Németországban" a kormány és a parlamentáris demokrácia megdöntése érdekében. Hozzátette, hogy a csoport elfogadta, hogy mindez emberéletekbe kerülhet.
Az összeesküvők vezére egy 71 éves, hosszú hajú türingiai herceg, XIII. Henrik volt a Reuß dinasztiából, aki vadászkastélyában szervezte az ellenállást. Konspirátortársai nagyrészt hozzá hasonlóan nyugdíjasok voltak: akadt közöttük AfD-s exképviselőnő, visszavonult kommandós, operaénekes, tetőfedő ács és gourmet szakács is.A főügyészségi mesék szerint a "birodalmi polgárok" (Reichsbürger) nevű "revizionista mozgalomhoz köthető csoport" azt tervezte, hogy "felszámolja a demokratikus berendezkedést", és "az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot".
A négy férfiból és egy nőből álló csoportot még tavaly őrizetbe vették, amikor fény derült a "feltételezett összeesküvésre". Az ügyészség verziója szerint a gyanúsítottak "egyre kézzelfoghatóbb előkészületeket tettek terveik végrehajtására". Háromlépcsős terv alapján először országos áramkimaradást akartak okozni, majd el akarták rabolni Karl Lauterbach egészségügyi tárcavezetőt, végül pedig egy gyűlés egybehívását tervezték a kormány leváltásának és egy új vezető kinevezésének céljával...
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: