Az ukrán kormányzat bízik benne, hogy idővel amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépeket is kapnak az oroszok elleni háborúhoz – ezt mondta a The Hill című amerikai lapnak a védelmi minisztérium egyik tanácsadója, írja az Index.
Zoom
Fotó: U.S. Air Force / Tech. Sgt. John Raven
Jurij Szak elmondta: most, hogy a harckocsiknál sikerült elérni az áttörést, és Ukrajna Leopard, illetve Abrams típusú harckocsikat is kap, a modern vadászrepülők lesznek a következő eszközök, amelyeket megpróbálnak beszerezni.
Az ukránok már az invázió kezdete óta kérik a vadászgépek leszállítását. A nyugatiak részéről egyelőre nem mutatkozik hajlandóság a gépek leszállítására, szerdán például a német kancellár is azt mondta: kizárt, hogy ezeket átadnák Ukrajnának. (Korábban persze ugyanezt mondta a Leopardokra is - a szerk.)
Jurij Szak mindemellett most úgy fogalmazott: optimisták azzal kapcsolatban, hogy előbb-utóbb ezeket is megkapják.
Már tegnap szükségünk lett volna minden fegyverre, amelyet kérünk. Mindent megteszünk azért, hogy garantáljuk: Ukrajna megkapja a negyedik generációs vadászgépeket, amint csak ez lehetséges – mondta az államtitkár a The Hill-nek.
Jurij Szak a Reuters hírügynökségnek is nyilatkozott ugyanerről, nekik úgy nyilatkozott: ha megkapják a gépeket, akkor azokkal óriási előnyük lesz a csatatéren, és azt is hozzátette, hogy
nemcsak F–16-osokat, hanem más, negyedik generációs gépeket is szeretnének beszerezni.
Hozzátette azt is: az utóbbi hónapokban végül minden olyan eszközt megkaptak, amelyet először a nyugatiak nem akartak átadni nekik:
  • először nem akartak nehéztüzérséget adni, aztán mégis adtak,
  • nem akartak HIMARS-rakétarendszereket adni, aztán mégis adtak,
  • nem akartak harckocsikat adni, most harckocsikat adnak nekünk.
A nukleáris fegyverektől eltekintve nincs olyan eszköz, amelyet ne kaphatnánk meg – mondta Jurij Szak.
Pentagon: nincs bejelentenivaló - egyelőre...
John Kirby, a Pentagon szóvivője szerda este egy sajtótájékoztatón reagált Jurij Szak nyilatkozatára. Mint mondta, az Egyesült Államok állandóan tárgyal a támogatásról, Ukrajnáról, és a körülményeknek megfelelően változtatják azt, hogy mi mindent adnak át az ukránoknak.
Nem tudom hibáztatni az ukránokat azért, hogy több és több eszközt akarnak. Nem először tárgyalunk velük a vadászgépekről, de e téren egyelőre nincs bejelentenivalónk – mondta John Kirby újságírói kérdésekre válaszolva.