India 13 százalékkal, közel 72,6 milliárd dollárra (26 300 milliárd forint) tervezi megnövelni védelmi költségvetését a 2023-24-es pénzügyi évben - közölte szerdán Nirmala Szitharaman pénzügyminiszter.
A tárcavezető bemutatta a pénzügyi évre tervezett teljes költségvetés tervezetét, amely 550 milliárd dolláros kiadást tartalmaz.
A 72,6 milliárd dolláros védelmi költségvetésen belül a tárca 19,9 milliárd dollárt (7100 milliárd forint) különített el beruházásokra, ennek keretein belül India új fegyvereket, vadászgépeket és hadihajókat is vásárol. A kormány 33,8 milliárd dollárt (12,1 ezermilliárd forint) fordít bérekre, a nyugalmazott katonák nyugdíjának emelésére és egyéb, a hadsereget érintő költségekre.
Közel 3 milliárd dollárt (1070 milliárd forint) terveznek elkölteni a haditengerészeti flotta bővítésére, valamint további 7 milliárd dollárt (2500 milliárd forint) a légierő fejlesztésére.
Nirmala Szitharaman felülvizsgálta a jelenlegi időszakra vonatkozó védelmi költségvetést is, és a márciusban véget érő pénzügyi év kiadásait 64,2 milliárd dollárról (22 900 milliárd forint) 71,5 milliárd dollárra (25 500 milliárd forint) módosította.
Narendra Modi kormánya az utóbbi években növelte a hadsereg modernizálására szánt kiadásokat, és - főleg a két vitatott határ mentén állomásozó erők ellátása érdekében - kiemelte kormánya elkötelezettségét a hazai termelés fellendítése mellett. Az 1,38 millió fős indiai hadsereg nagy része a kínai és pakisztáni határ menti régiókban teljesít szolgálatot.
Az új pénzügyi évben tervezett beruházások kiemelten érintik a kínai határ mentén húzódó utak és a vadászgépállomány bővítését is.
A védelmi költségvetés tervezett növelése "indokolt, de nem elegendő" a hadsereg modernizációs igényeihez mérten - jelentette ki Laxman Behera, az Újdelhiben lévő, állami finanszírozású Dzsavaharlal Nehru Egyetemen dolgozó védelmi szakértő. Úgy vélte, hogy Indiának a Kínával szembeni feszültség növekedését látva még többet kellene elkülönítenie védelemre.
"A fegyveres erők költségvetésének növelése megfelel a terveknek, de kevesebb, mint amennyit a hadsereg modernizálása érdekében kértek" - mondta a védelmi minisztérium beszerzésekért felelős korábbi pénzügyi tanácsadója, Amit Cowshish is.
Az éves védelmi költségvetés Indiában a teljes GDP két százalékát teszi ki, de így is lényegesen kevesebb, mint Kína 230 milliárd dolláros (82 100 milliárd forint) büdzséje a 2022-es pénzügyi évben. Újdelhi szerint a kínai fegyverkezés veszélyt jelent India mellett Japánra is.
India és Kína egy 3500 kilométeres határvonalon osztozik, amely miatt az 1950-es évek óta többször konfliktusba kerültek, 1962-ben háborút is vívtak. A szintén határkonfliktus miatt 2020-ban kialakult összetűzés során legalább 24 ember vesztette életét, azonban a diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően gyorsan enyhült a két ország közötti feszültség.
(MTI)