Pakisztán kilátásba helyezte, hogy betiltja a területén a Wikipédiát, ha egy általa "istenkáromlónak" ítélt tartalmat az internetes interaktív enciklopédia nem von vissza péntekig.
A muzulmán országban, ahol az istenkáromlás rendkívül kényes kérdés, hasonló okból korábban már blokkolták a hozzáférést a Facebook és a YouTube közösségi portálokhoz.
A Pakisztáni Távközlési Hatóság (PTA) szerdán közölte: péntekig adott határidőt a Wikipédiának, hogy visszavonja a kérdéses tartalmat, amelyről közelebbit nem közölt. Addig az országban korlátozzák a hozzáférést a Wikipédiához - közölte a PTA.
A Wikipédia egyes oldalait már korábban is cenzúrázták Pakisztánban.
A szólásszabadság védelmezői régóta bírálják a különböző kormányok által bevezetett cenzúrát, valamint az internet és a médiák felett gyakorolt kormányzati ellenőrzést.
A tiltás aránytalan, alkotmányellenes és nevetséges - mondta Oszama Hildzsi internetes jogvédő, aki szerint a lépés befolyásolja az egyetemeket, az egészségügyet, a kutatókat, valamint a kiszámíthatatlanság és az önkényes cenzúra miatt csökkenti a befektetők Pakisztán iránti bizalmát.
A Facebookot 2010-ben blokkolták két hétig egy állítólagos istenkáromló tartalom miatt, a YouTube pedig 2012 és 2016 között volt elérhetetlen, miután közzétették rajta egy iszlámgyűlölő amatőr filmes felvételét, amely heves tiltakozásokat váltott ki számos országban.
(MTI)