A Kreml nem hiszi el, hogy ukránbarát magánszemélyek állhattak az Északi Áramlat gázvezetékek elleni robbantások mögött, mert ilyenre csak kevés különleges szolgálat képes - mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.
Zoom
Peszkov az Austin Powers kémparódiára utalva reagált az amerikai és a német sajtóban megjelent értesülésekre, amelyek szerint egy titokzatos ukránbarát oligarcha állhatott a csővezetékek elleni merényletek mögött.
"Ami pedig az állítólagos ukránbarát dr. Genyát illeti, aki mindezt megszervezte: ez nehezen hihető, ez egy nagyon bonyolult feladat volt, amelyet csak egy jól kiképzett különleges állami szolgálat tudott volna végrehajtani, amilyenből a világon nem sok van" - mondta.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző országokban "szinkronban jelentek meg" a médiajelentések arról, hogy ki állhatott a támadás mögött.
"Láthatjuk, hogy az angolszászok, akikről kezdettől fogva beszélünk, nagy hűhót keltenek. Nyilvánvalóan sok minden kínos nekik a németekkel szemben ezzel a terrortámadással kapcsolatban" - mondta.
Gyors és átlátható nyomozást követelve hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény kitervelőit és elkövetőit azonosítani kell, "mert ez túl veszélyes precedens a kritikus nemzetközi energetikai infrastruktúra elleni terrortámadások elkövetése tekintetében". Mint mondta, nem szabad hagyni, hogy másodlagos verziókra és hipotézisre tereljék a figyelmet.
Emlékeztetett rá, hogy a köztudatba közvetlenül a robbantások után azt az "abszurd híresztelést" vetették be, hogy a merénylet mögött a gázvezetékprojekt főrészvényese, Oroszország állhatott. A narratíva feladását Peszkov annak jeleként értelmezte, hogy Nyugaton "maradtak még csírái a józan észnek".
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén kifogásolta, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár és világszervezet többi munkatársa kitér a válasz elől a robbantások ügyében, mindeközben "nagyon megkérdőjelezhető" aktivitást mutat például az orosz erők által megszállva tartott zaporizzsjai atomerőmű körüli történések értékelése és alakítása ügyében. Ő is sürgette a pártatlan vizsgálatot, valamint az elkövetők és a felbujtók felelősségre vonását.
"Az pedig, hogy egyesek a nyugati titkosszolgálatokra hivatkozva próbálják megmagyarázni, hogy mindez valami ukrán oligarcha műve, egyszerűen azok számára kínos, akik a kontroll alatt tartott nyugati médián keresztül erőltetnek egy ilyen verziót" - mondta Lavrov.
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hollywoodi porhintésnek és "Quentin Tarantino rendező szintjét messze alulmúló, ostoba amerikai propagandának" minősítette a csővezeték felrobbantására vonatkozó sajtóhíreket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az üggyel foglalkozó nyugati sajtóorgánumok azt akarják sulykolni, hogy az állítólagos ukránbarát csoportosulásnak, amely a merényletért felelős, sem Kijevhez, sem az Európai Unióhoz, sem az amerikai kormányhoz nincsen semmi köze.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegram-csatornáján ironikusan megjegyezte: nem csodálkozna, ha nyugati "tényfeltárások" arra az eredményre jutnának, hogy a csővezetéket egy olyan katonai búvárdelfin hajtotta végre, amely a Krímből Ukrajnába szökött át. Liz Truss volt brit külügyminiszter és miniszterelnök Oroszországban anekdotikussá vált földrajzi tévedéseire utalva azt írta, hogy ebben az esetben nyilvánvalóvá válna az angolszászok bűnrészessége, mert Truss korábban azt állította, hogy összeköttetés van a Fekete- és a Balti-tenger között.
Zaharova úgy vélekedett, hogy Washington és London továbbra is az "irányított kiszivárogtatások" eszközéhez folyamodik, mint például Szergej Szrkripal volt orosz elhárító tiszt és lánya, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus "állítólagos" megmérgezése ügyében.
Megjegyezte, hogy talán az észak-európai országok sajtója még nem csatlakozott a narratíva hirdetéséhez, mert az ottani sajtó eddig ennél magasabb elvárásoknak kívánt megfelelni.
(MTI)
Korábban írtuk: