A franciaországi népesség nagyjából tíz százalékát tették ki a bevándorlók 2021-ben - közölte az INSEE francia nemzeti statisztikai intézet csütörtökön.
A 7 millió bevándorló több mint egyharmada (ők nemcsak "bevándorló hátterűek", hanem külföldön is születtek - a szerk.), 36 százaléka érkezése óta megszerezte a francia állampolgárságot. Közel felük, 47,5 százalékuk Afrikában, 33,1 százalékuk Európában, 13,6 százalékuk pedig Ázsiában született.
Zoom
Jean-Marie Le Pen hívei 2010-ben az algériaizálódó Franciaország térképével - azóta más irányt tart a párt, lásd a kapcsolódó anyagot
Származási országaik sorrendben a következők: Algéria (12,7 százalék), Marokkó (12 százalék), Portugália (8,6), Tunézia (4,5), Olaszország (4,1), Törökország (3,6) és Spanyolország (3,5).
Átlagosan egy kivándorló jut négy bevándorlóra. A kivándorlók többsége felsőfokú tanulmányai befejezése után távozik az országból.
Franciaországban jelenleg viták folynak egy új bevándorlási törvényjavaslatról, amely megkönnyítené a nemkívánatos bevándorlók kitoloncolását, elsősorban azokét, akik bűncselekményt követtek el. A javaslat célja emellett a munkaerőpiac szabályozása a feketén foglalkoztatott illegális bevándorlók kiszűrésére.
A törvényjavaslatot a bal- és jobboldal egyaránt bírálja. A jobboldal - amely azt szeretné, hogy csökkenjen a bevándorlók száma - azért, mert túl enyhének, a baloldal pedig azért, mert túl szigorúnak találja.
(MTI)