Azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség az ukrajnai konfliktusban - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken Minszkben, több száz tisztségviselő és vendég előtt.
Lukasenka a nemzethez intézett beszédében hangsúlyozta: meg kell oldani a konfliktust, mielőtt tovább romlik a helyzet.
"Az Egyesült Államok és csatlósai miatt Ukrajna totális háborúba sodródott" - vélekedett az államfő, hozzáfűzve: "a horizonton már nukleáris tűz lángja lobog".
A fehérorosz elnök szerint azonnal abba kell hagyni a harcot. Lukasenka felszólította a csapatokat, hogy maradjanak a jelenlegi pozícióikban, a Nyugatot pedig arra, hogy állítsa le az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.
Ha az orosz vezetés az ország összeomlásának kockázatát látja, a legszörnyűbb fegyvereit fogja bevetni - figyelmeztetett a fehérorosz elnök.
Lukasenka óva intette Ukrajnát az ellenoffenzíva megindításától, mert az szerinte ellehetetlenítené a tárgyalásokat Moszkva és Kijev között.
Ukrajnának nincs esélye a győzelemre egy Oroszországhoz hasonló atomhatalommal szemben - tette hozzá, nevetségesnek nevezve az orosz csapatok kivonását követelő ukrán tárgyalási feltételeket.
Megjegyezte: Ukrajna el fog pusztulni, ha az orosz hadiipar teljes sebességre kapcsol. Moszkva hasonló fenyegetést fogalmazott meg az elmúlt hetekben.
Egyúttal leszögezte: az orosz taktikai atomfegyverek telepítése Fehéroroszország területére lehetőség arra, hogy megvédje országát a nyugati fenyegetésektől. Azt állította: a Nyugat Lengyelországban, a fehérorosz határ mentén fegyverkezik, és azt tervezi, hogy megszállja és elpusztítja országát.
Fehéroroszország Oroszország szövetségese, és lehetővé tette, hogy Moszkva fehérorosz területről is indítson támadást Ukrajna ellen. Oroszország a közelmúltban bejelentette, hogy taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba.
(MTI)