Szomáliában 2024-től az "egy ember, egy szavazat" elve alapján tartanak majd választásokat - jelentették be vasárnap Mogadishuban a kormány és a szövetségi államok egy történelmi jelentőségű megállapodásában, amely véget vet a bonyolult és ellentmondásos közvetett választási rendszernek.
Az új választási rendszer, amelyet amelyet 1960 és 1969 között már alkalmaztak az Afrika szarván fekvő országban, a 2024. június 30-ra tervezett helyhatósági választásokon lép életbe, a 2024. november 30-án esedékes regionális parlamenti választásokat megelőzően.
"A Szomáliai Szövetségi Köztársaságban a választásoknak lehetőséget kell adniuk a lakosságnak arra, hogy az 'egy személy, egy szavazat' elvének megfelelően demokratikusan szavazhasson. A választási rendszernek ösztönöznie kell a többpárti politikai rendszert, amelynek függetlennek, békésnek és korrupciótól mentesnek kell lennie" - olvasható a megállapodásban.
A 63 éve független országban 1969 óta nem tartottak választásokat az általános választójog alapján. A legutóbbi választásokat egy bonyolult közvetett rendszerben tartották, amely elsősorban a szomáliai társadalom alapvető elemén, a klánokon alapult. Ez a rendszer feszültség és instabilitás forrása volt, és sok megfigyelő szerint kedvezett a radikális iszlamista al-Shabaab szervezetnek, amely 2007 óta véres támadásokat hajt végre az országban.
A következő, 2026-ra tervezett választáson a szavazópolgárok elnököt és alelnököt választanak. A rendelkezés megszünteti a miniszterelnöki posztot, erősítendő az elnöki rendszert.
A 2022 májusában megválasztott Haszán Sejk Mohamud szomáliai elnök márciusban megígérte, hogy a következő országos és regionális választásokat az "egy személy, egy szavazat" elve alapján tartják majd.
Az első lépést a múlt héten tették meg helyi szinten: az ország északi részén fekvő Puntföld államban, ahol ezen elv alapján tartották meg a helyhatósági választásokat.
A megállapodás a Nemzeti Konzultációs Fórum ülésén született, amelyen részt vett Mohamud elnök, Hamza Abdi Barre miniszterelnök és a szövetségi államok vezetői. Puntföld állam elnöke, bár tagja a fórumnak, nem volt jelen a dokumentum aláírásakor.
Az Afrika szarván fekvő, törékeny ország, Szomália 2007 óta a radikális iszlamisták, az al-Shabaab terrorszervezet által vezetett véres lázadással néz szembe. Emellett visszatérő szélsőséges éghajlati veszélyekkel is küzd, többek között a 2020 végén kezdődött példátlan aszállyal és az elmúlt hetek áradásaival, amelyek miatt több százezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét.
(MTI)